Без нови плащания по третата спасителна програма парите в хазната на Гърция ще стигнат за покриване на задълженията в следващите пет месеца, твърди Eurobank в свой анализ, цитиран от в. Български новини.
Според изследването на банката, въпреки оптимистичните очаквания на политиците, Атина ще трябва да разчита на заеми, за да покрие дълговете и след 2023 година. През 2017 година Атина ще дължи средно по 750 млн. евро на своите кредитори на месец, но без да бъде взет предвид юли, изчисляват още от банката. Юли ще бъде критичен за хазната, защото тогава правителството ще има да връща 7,4 млрд. евро от своите задължения. 

Това означава, че Гърция ще може да се справи със собствени средства в следващите пет месеца от годината. Приключването на втория преглед на програмата и изплащането на предвидените траншове възможно най-скоро обаче ще излъчи силен позитивен сигнал за бизнес климата в страната. Правителството се бори и споразумението с кредиторите да позволи влизането на Гърция в програмата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за количествените облекчения през пролетта. 

Третата програма за южната ни съседка изтича през лятото на 2018 година. Ако няма значително забавяне в траншовете, страната ще може да покрие своите дългове, благодарение и на собствените приходи, посочват от банката.