От началото на спецоперацията в Украйна цените на горивата в Полша растат. А след налагането на ембарго върху руските въглища те просто скочиха до небето, пише полският таблоид Fakt.

„Тогава запасите започнаха да изчезват от складовете: поляците, притеснени от рязкото покачване на цените на въглищата, отидоха да ги купят, искайки да си осигурят гориво за зимата “, обяснява Юстина Венчек, автор на статията.

Още преди лятната ваканция правителството призова поляците да се въздържат от закупуване на гориво и увери, че цената на въглищата ще бъде същата като преди година. След три месеца се оказа, че в много складове изобщо няма въглища, а където има, трябва да платите повече от четири хиляди злоти за тон!

Един тон въглища през май струваше около две хиляди злоти, през юни цената достигна три хиляди.

„Не препоръчвам сега да се запасявате за зимата. Скоро, благодарение на политиката на държавните компании, ще има намаление на цената на въглищата, защото искаме да ги разпределяме директно, заобикаляйки посредниците“, каза правителственият говорител Пьотр Мюлер на 8 юни.

„Искаме цената на въглищата да бъде същата като преди скока “, увери премиерът Матеуш Моравецки на 9 юни тази година в Сейма.

Правителството планира да осигури евтини въглища на законодателно ниво на 996,60 PLN на тон. От август всяко домакинство с печка на въглища може да закупи гориво на тази цена. За всяко домакинство бяха предвидени три тона въглища.

Но сметката се оказа направена без кръчмаря: правителството не можа да убеди бизнеса да продава гориво на тази цена. Поляците вече могат да кандидатстват за субсидии и да купуват въглища с държавна финансова подкрепа. Помощта е еднократна и възлиза на 3000 PLN.

Но дори и при такива цени е изключително трудно да се купят въглища. Много складове изобщо го нямат.

„В момента нямаме каменни въглища, които са най-търсени от клиентите. На практика няма доставки от полските мини“, казва Патриция Доманска, служител в депо за гориво в Бялогард (Западнопоморско войводство) , пред Fakt.

„Чакаме въглища от Австралия. Преди да бъдат пуснати в продажба, ще трябва да бъдат сортирани. Хората са много притеснени от случващото се, всеки ден ми звънят по десетина телефона и ме питат дали имаме продукт в наличност и колко.

Сега имам „екограхчета“ на цена от 3,79 хиляди PLN и брикети на 3,15 PLN. Доскоро същият брикет ни струваше малко повече от 1,8 хиляди злоти на тон, но вече последната доставка беше с хиляда злоти повече“ , добавя тя.

Въглищата са дефицитни не само в Западнопоморското войводство. Както разбраха журналистите на Факт, същото е положението и във Вроцлав.

„Чака се месец и половина. Клиентите биха искали да се запишат на опашката, но ние не искаме да го правим, докато нямаме въглища“, казаха от един от складовете.

Недостиг на въглища има и в Нови Санче (Малополско воеводство).

„Не, нямаме и не се знае кога ще има“, каза служителят на склада.

Но както се оказа, има места, където все още можете да си купите въглища и то от различни видове. Цените обаче са стряскащи. В Легница (Долносилезко воеводство) цената е около 4 хиляди злоти за тон. В същия Нови Санч - 4,4 хиляди злоти!

При този сценарий държавната помощ няма да стигне дори за тон въглища. А за отопление на къщата ви трябват три до пет тона въглища на сезон.

Какво съветва полското правителство в този случай?

Наскоро министърът на климата и околната среда Анна Москва каза: „Никой не е казал, че въглищата или други енергийни суровини са безплатни или че ще бъдат. Препоръчваме ви да купувате на изплащане. Включително и за да се погрижите за съседа.“

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук