Фалитът на американската банка SVB повлече надолу вчера всички борси в Европа, но “черната овца” сред големите фондови тържища се оказа това в Милано, пише Труд бг.

На италианския “Уолстрийт” сривът бе към 4%, като основен принос за него имаха банките на Апенините. На първо място сред губещите кредитни институции бе Популярната банка на областта Емилия-Романя “Bper”, котировката на чиито акции се понижи с 9,03%.

Следваха я Популярната банка на Милано “Bpm” с 8,16%, “Уникредит” със 7,87%, “Финекобанк” със 7,17%, “Mонте дей Паски ди Сиена” (MPS) със 7,22%, най-голямата банка в страната “Интеза Сан Паоло” с 6,97% и т. н.

Отговорът на въпроса защо фондовите пазари в Европа се свличат след краха на SVB даде пред журналисти вчера по обяд финансовият експерт към борсата в Милано Анджело Друзиани.

Според него основната причина за срива зависи от факта, че фондовата борса, която управлява останалите, е “Уолстрийт”.

“Следователно там, където няма в момента реални условия за отрицателно влияние, като например колапс на икономиката, Европа следва това, което се случва в САЩ” - обясни Друзиани и подчерта:

“Но отрицателните ефекти са склонни да се мултиплицират, защото европейските борси са по-слаби”. Освен това според него съществува една фундаментална подробност - пазарите в Европа са много по-подвластни на банковия сектор, който иначе е демонстрирал добро здраве от началото на годината и най-вече в Милано.

“Възможен е косвен ефект, който тревожи инвеститорите, но в действителност банките в Европа са по-сигурни от тези в САЩ. Правилата за бюджетен контрол на европейските кредитни институции са от строги по-строги”, успокоява президентът на авторитетната инвестиционна компания “IMPact” Фаусто Артони.

“Съотношението между заеми и депозити е средно 80%, това прави проблемите с ликвидността наистина много редки”, обясни Артони. В САЩ обаче има различни правила в зависимост от типа на кредитната институция.

Италианският министър на финансите обяви позиция по случая с банка SVB в лично съобщение за печата: “Следим отблизо развитието на събитията, свързани с банката на Силиконовата долина, както и решенията по проблема, взети от американските монетарни власти.

Италианската и европейската банкова система се наблюдават редовно от надзорни органи, които осъществяват постоянен контрол с цел да се гарантира стабилността ѝ.

Оценяваме навременността, с която американските власти се намесиха за туширане на големия проблем. Вярваме, че ако е необходимо, европейските институции също ще се намесят с подобаваща своевременност”.

Финансовият министър на Франция Бруно льо Мер пък се оказа най-голям оптимист сред европейските си колеги. Той обяви в интервю за радио “Франс Инфо”, че не вижда риск от зараза за банките в страната след колапса на SVB, тъй като секторът “е солиден”.

“Няма конкретна тревога за френските банки”, увери Льо Мер.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук