Кметът на София Йорданка Фандъкова благодари на всички дарители, медици и на всички включили се в битката срещу разпространението на коронавируса в града, информира "Монитор". 

В началото на заседанието на Столичния общински съвет Фандъкова обяви, че е време да се отправи благодарност към всички. 

"Време е да отправим благодарност към всички, които в продължание на тези 2 месеца и половина се включиха в преодоляването на тази невиждана криза. В началото отправих призив към гражданите и бизнеса да подкрепят нашите усилия – болници, социални услуги, граждани, които не могат да се справят сами. Справихме се благодарение на много хора", каза кметът.

Пред общинарите Фандъкова отчете, че материалните дарения във форма на храни, дезинфектанти, предпазни средства и др. са на стойност 414 хил. лв. 

"Това е една енергия, която продължава да се развива. Желанието за дарения е еднакво както на големите фирми, така и по-малките", заяви градоначалникът. 

След като изброи няколко от големите фирми, тя благодари и на училищата, които са дарили полагащия се обяд на учениците. 

Към 4 май финансовите дарения постъпили в общината са 43 329 лв. Фандъкова изтъкна, че голяма част от тях са от лични дарение на членове на общинския съвет. Парите все е още не са изхарчени.

Фандъкова ще предложи средствата да се изхарчат за консумативи на общинските болници - оборудване, предпазни средства и др.  За тях ще бъде сформиран специален екип, които да разгледа предложенията и желанията на общински болници за финансиране.

Благодарност бе отправена и към всички доброволи, които подмопогнаха различни дейности на кметството. Фандъкова каза, че 238 души са се включили в раздаването на храна и дезинфекцията в града. 

Кметът изрази специална благодарност към всички медици в общинските болници, водачите на градския транспорт и на всички граждани, които спазваха правилата.

С лична благодарност се обърна и към шефа на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Столичния общински щаб, които беше сформиран във връзка с коронавируса, няма да бъде разпускан засега. "Извънредното положение отмина постепенно се завръщаме към нормалния начин на живот, но вируса все още е тук", каза кметът.