Фермери се събират на национален протест в сряда пред Министерството на земеделието и храните от 12.00 ч. Ще сме на улицата, докато правителството не изпълни всичките ни искания, категоричен беше председателят на Асоциацията на млекопроизводителите Адриян Цаконски.
Пред министерството този път ще има 30 – 40 каба гайди от Родопите, но не е изключено след известно време животновъдите да направят барикади, каза Цаконски. Тогава ще видите как се замеряме с камъни и се бием с колци с тези, които ни управляват толкова “добре”, коментира той.
Помощта, която сме поискали, ще ни изравни донякъде с колегите ни от Европейския съюз, няма да ни направи богати, дори няма да покрие загубите ни от тежката минала година, мотивираха се фермерите.

Управляващите се оправдават с Брюксел, но и Румъния влезе в Европейския съюз с нас, а нещата там са съвсем различни. Фермерите получават субсидии от 40 евро на труп заклано прасе и 30 евро на труп теле и се развиват, каза Цаконски.
Протестите ще продължат докато не бъдат изпълнени всичките исканията, защото не може всеки път да излизваме на улицата, посочи и Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите.
Над 2100 овце вече има по пътя за Гърция и броят им се увелича непрекъснато, каза Бойко Синапов, председател на стачния комитет на овцевъдите от Източните Родопи и на овцевъдната кооперация "Родопски звън" в Кърджали. Той уточни, че вече дори има 120 овце, преминали границата. Не се притесняваме от нищо, по-добре е да умрат животните от бруцелоза там, отколкото от глад в България. В момента, който минем границата, те стават гръцки животни, а ние ще се върнем като европейски граждани, коментира Бойко Синапов.
Животновъдството в България умира, а вече има оферти в Сърбия за пастири. Заплата е 1500 евро, заяви Сребрин Илиев, председател на Асоциацията на лицензираните посредници за работа в чужбина. Той добави, че пастири се търсят в Испания, Гърция Португалия. /БЛИЦ