Фермерите плащат кредитите си редовно, а когато теглят нов – той е предимно с цел покупка на още земя, сочат данни на компанията за кредити за земеделие „Агрион Финанс”. Те бяха представени по време на Петата национална среща на земеделските производители. За последното тримесечие на 2016 г. спрямо юли-септември търсенето на земеделски кредити и запитванията са се удвоили, отчетоха от дружеството. Сделките покриват почти всички земеделски общини в страната. Предоставеното финансиране е в широк спектър – от клиенти с кредити за 10 000 лв. до такива, получили 2,5 млн. лв. Вече има фермери с изцяло погасени краткосрочни кредити, както и такива с редовно обслужван първи и активен втори кредитен продукт. 100% от клиентите на дружеството са редовни при обслужване на задълженията си, сочат данните на „Агрион Финанс”.

Земеделските производители се обединиха около мнението, че бавните и сложни процедури по отпускане на кредити спират възможностите за развитие на динамичен сектор като агробизнеса. Като цяло браншът остава оптимист за развитието си в следващите години, но всеки втори земеделец признава, че е имал нужда от допълнителни средства през последната година. Добри лихвени нива през голяма институция обикновено се договарят от големите в земеделието, по-малките често нямат нужните активи или кредитна история, за да се възползват от преференциалните условия, оплакаха се още фермерите. Периодът за отпускане на кредит през банка е около 2 месеца, докато през специализирано дружество – може да отнеме само няколко дни. Затова и интересът към алтернативни дружества като „Агрион Финанс” се увеличава.
 

Експертите отчетоха също така, че най-търсени в момента са кредитите, свързани с покупката на още земя. Един от вариантите е лизинг. „Агрион Финанс” например отпуска финансиране, което може да покрие до 100% от оценката на земята, което се случва за първи път на пазара – т.е. клиентът директно да започне да си погасява вноските без да влага пари като самоучастие. Разчитаме най-вече на това, че нашата финансова услуга е наистина бърза – обикновено срокът между кандидатстването и получаването на сумата е няколко дни, а формалностите са сведени до минимум. Нашите заеми могат да се предложат индивидуално на фермера в удобно за него време и място. Предлагаме и възможност да извадим необходимите документи от името на клиента, ако ни упълномощи, казват още от „Агрион Финанс”.