Пикът на инфлацията е достигнат, вече се наблюдава обръщане на тенденцията. Това сочи сравняването на цените, които дава Комисията за стокови борси и тържища, твърди финансистът Емил Хърсев.

Поевтиняването е започнало за всичко без енергийните ресурси. Всички анализатори и централни банки прогнозират обръщане на инфлацията.


Тя идва в България от Европа, тъй като в момента Европейската централна банка печата пари, но се очаква от декември да ограничи пандемичната си програма, според която ЕЦБ купува облигации от държави в затруднение, коментира Хърсев пред Нова тв.

Икономистът Стоян Панчев обаче не е толкова оптимистично настроен и според него много от индексите подценяват реалния скок на цените. Той смята, че инфлацията в момента не е 3,7%, а двойно повече. Панчев прогнозира поскъпване на газа с до 12% до края на годината. 

По-рано двуцифрени темпове на инфлацията до края на годината прогнозира доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания при БАН. 

Той подчерта, че компонентите, които се включват в един краен продукт – труд, енергия, суровини, наеми, транспорт – са нараснали драстично спрямо август миналата година.

"При суровините нарастването е около 20%, при енергията по официални данни нарастването е около 14%, при труда също е 14%, транспортът нараства с около 1/6 спрямо миналата година. Това, което се получава на входа за извършването на един завършен продукт, увеличава своите цени с около 1/6", каза експертът по БНР.

"Не мисля, че е разумна политика да се субсидира каквото и да е потребление, особено в страна със силно неефективно енергопотребление", заяви на свой ред Емил Хърсев по повод исканията на работодателите държавата да им дава субсидии в размер на 70 лв. за всеки потребен мегаватчас. 

Той се съгласи обаче, че индустрията е права за многото допълнителни тежести, които понася по линия на всевъзможните добавки към цената на тока. Българската индустрия плаща субсидии за тока, който е изнесен, трябва реформа и на самия пазар, смята финансистът.