Данъци в размер на близо 500 млн. лв. укриват всяка година търговци като не отчитат оборота си. Това става ясно от писмен отговор на министъра на финансите Владислав Горанов на въпрос на депутати от БСП. Над 330 млн. лв. са неплатените данъци и осигуровки от т.нар. кешови икономически сектори (заведения, барове, дискотеки, търговия на дребно с храни, облекла и др.). Още над 160 млн. лв. са укритите данъци от търговци, които извършват продажби чрез електронни магазини.

Повишаването на събираемостта на данъците е една от препоръките към България, дадени от Съвета на ЕС. Именно за да се подобри контролът бяха направени промени в Наредбата Н-18 за отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговски обекти, пише "Труд".

Част от промените са насочени към онлайн търговците. До 29 март собствениците на електронни магазини, стартирали дейност преди 29 декември 2018 г. и получаващи плащания в брой или с банкови карти, трябва да ги регистрират в НАП. Това става чрез портала за електронни услуги на приходната агенция. НАП ще поддържа публичен регистър на електронните магазини, посочва министър Горанов. Дава се възможност онлайн магазини да дават на клиентите си електронни касови бележки вместо хартиени. Но ако в електронния магазин се използва софтуер за управление на продажбите, тойще трябва да отговаря на изискванията на наредбата. Т.е. при всяка продажба софтуерът трябва да изпраща данните към касовия апарат, където сделката се регистрира във фискалната памет. След това касовият апарат трябва да генерира касова бележка, която може да се изпрати и по имейл на клиента.

Срещу тези промени се обявиха представители на бизнеса. Според Паско Пасков, представител на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер, на някои онлайн търговци, които имат много заявки по едно и също време, ще се наложи да купят няколко касови апарата, защото клиентите ще се наложи да изчакват и да се подредят на “опашка”, подобно на физическите магазини.

Засилване на контрола

Автоматично следят магазините

Търговците ще трябва да изпращат в реално време данни в НАП за всички издадени касови бележки, посочва министърът на финансите Владислав Горанов в отговора си. Това ще осигури възможност за своевременен и автоматизиран контрол върху отчитането на приходите в търговските обекти, допълва той. Например, ако голямо заведение на морето през лятото спре да отчита продажби в продължение на едни час, компютрите в НАП веднага ще дадат сигнал, че има нещо нередно и инспекторите ще отидат на проверка.

Софтуерът за управление на продажбите за всяка сделка автоматично ще трябва да подава данни към касовия апарат, гласят промените в Наредба Н-18. Срокът за изпълнение на това изискване ще бъде удължен до 30 септември.