Навсякъде има предупредителни сигнали най-бедната страна-членка на ЕС настоява, че може да устои на глобалната финансова криза. Това пише британският в."Файненшъл таймс".
Агенция "Стандард енд Пуърс" понижи миналия месец кредитния рейтинг на България по дългосрочния дълг на "BBB", а "Фитч" този месец свали оценката си до "ВВВ-", тоест само една степен над рисковите облигации.

В петък Българската стопанска камара призова финансовото министерство да преразгледа бюджета за следващата година и да понижи прогнозите за растеж на брутния вътрешен продукт от 4,7% на 2%, отбелязва вестникът и цитира камарата. "Налице е безпрецедентна глобална криза и за първи път напрежението в българската икономика се дължи не на вътрешни, а на външни фактори", смята асоциацията.

Финансовият министър Пламен Орешарски обаче отхвърли предположението, че след спасителната намеса на Международния валутен фонд в Унгария и Украйна, България може да се окаже сред следващите кандидати за финансова помощ.

"Не сме в подобна позиция. Банковата ни система изглежда стабилна, с добра ликвидност и солидни резерви. По-загрижени сме за реалната икономика, но продължаваме да очакваме относително силен растеж следващата година", казва министърът.

Премиерът Сергей Станишев допусна, че догодина България може да се присъедини към европейския валутен механизъм, но макар страната да поддържа бюджетен излишък и нисък публичен дълг (от около 18 на сто от БВП), годишната инфлацията от 10% елиминира всички шансове страната да премине по-рано към еврото, коментира изданието.

Валутният борд в България премахва валутния риск. Друго изискване е парите в обращение да не надхвърлят резерва на централната банка. С резерви от 180 процента от парите в обращение, в условията на валутен борд левът е защитен срещу всякакви атаки, цитира думите на Орешарски всекидневникът. Валутният борд в други страни като прибалтийските обаче явно не е толкова стабилен, след като Латвия потърси миналата седмица съдействие от ЕС, за да се справи с кризата, посочва още "Файненшъл таймс". /БЛИЦ