„Газпром“ и OMV AG подписаха допълнение към договора за доставка на природен газ за Австрия. То предвижда увеличение на доставките на природен газ за страната над договорените 1 млрд. куб м годишно. Документът е подписан по време на работна среща на председателя на „Газпром“ Алексей Милер и председателя на OMV Райнер Зеле в Санкт Петербург, се казва в съобщение на руския газов холдинг, пише 3e-news.net.

„Договорът предвижда увеличение на доставяното количество газ за Австрия над посочения в договора 1 млрд. куб м газ годишно за целия срок на действие на договора“, се казва в съобщението.

„Експортът на „Газпром“ за Австрия в разстояние на няколко години поставя нови и нови рекорди. За десетте месеца на 2018 г. доставките вече с една трета надвишават количеството за аналогичния период на 2017 г., като съставляват 8,8 млрд. куб м. Подписаното споразумение за допълнителни количества за експорт над договорените за пореден път потвърждава голямото търсене на руски газ от страна на нашите европейски потребители“, заявява Милер.

От своя страна Зеле отбелязва, че „търсенето от Европа на природен газ ще расте на първо място поради това, че газовите електроцентрали успешно заменят въглищата, както и заради намаляване на собствения добив от Европа“.

„Увеличавайки доставките на газ за Баумгартен в Австрия ние даваме своя принос за осигуряване на сигурността на енергоснабдяването, както в

Австрия, така в други европейски страни“, добавя той.
На срещата страните са обсъдили също така и по-нататъшните стъпки по осъществяване на подписаното през октомври 2018 г. споразумение. В частност за създаването на съвместен координационен съвет за взаимодействие между компаниите, а също така и за подготовка на сделката по влизането на OMV в проекта за разработката на участъците 4А и 5А в ачимовските находища в Уренгойското поле.

Експортът за Австрия

Първоначалният обем на годишните доставки на природен газ за Австрия за 50 години са се увеличили повече от 64 пъти. Общо за Австрия от 1968 г. са доставени над 218 млрд. куб м газ. През 2017 г. „Газпром“ поставя исторически рекорд по количество експортиран газ за Австрия 0 9,1 млрд. куб м газ, което е с 50,3 % (3 млрд. куб м) над количеството, доставено през 2016 г. (6,1 млрд. куб м) и с 33,7 % (2,3 млрд. куб м) над доставките от 2005 г., когато е бил постигнат предишният рекорд от 6,8 млрд. куб м.  

Споразумение за продължаване на действащия договор между „Газпром експорт“ и OMV Gas Marketing & Trading GmbH за доставка на руски природен газ за Австрия до 2040 г. бе подписано на 5 юни 2018 г.

От 2017 г. OMV е партньор на „Газпром“ по усвояване на Южно-Руското нефтогазокондензатно находище, а на 3 октомври 2018 г. компаниите подписаха основополагащо споразумение за продажба на активи.