Деница Сачева от ГЕРБ разкри какво е състоянието на ББР и какво е направил Кирил Петков като министър на икономиката в нея. Това тя направи на специална пресконференция.

Тя припомни как още без да е министър Петков е поискал да смени членовете на ББР.

"На 11 май 2021, ден преди влизането в сила на указа на президента и без да има такова законово право, Кирил Петков се представя за министър на икономиката и депозира документи в БНБ. С тях иска одобрение на нови членове на Надзорния съвет на ББР. Това каза по време на брифинг Деница Сачева от ГЕРБ.

ГЕРБ с извънреден ход по скандала "Джемкорп"

„В нарушение с нормите, таксата в БНБ е била платена от личната му сметка, като в декларацията са посочени неверни данни. В този момент Петков не е имал никаква законодателна власт да извършва подобни действия", каза Сачева. 

ОТ БНБ са посочили, че въпросните документи за смяна на ръководството са невалидни. Петков след това, продължава Сачева, твърди, че 1.4 милиарда лева капитал на данъкоплатците са дадени предимно на фирми на едно лице. 

Публикуваните по-късно отчети на банката показват, че 1.4 милиарда лева е уставният капитал на банката и те са налични под формата на ликвиден ресурс. Дейността се развива с привлечени средства от чуждестранен ресурс, кредитите са обезпечени, а средствата, с които оперира банката са над 4 милиарда лева.

После Петков твърди, че банката не е подпомагала малки и средни предприятия, което не е вярно - клиентите на банката са 18 500, предимно малки и средни предприятия. Това прави 99% от клиентите на банката.

Кирил Петков продължава да прави опити за смяна на управата на ББР, като отново нарушава законодателството. Намесва се Софийски градски съд, следва и атака от страна на Петков. Идват и публични заплахи към членовете на Надзорния съвет на банката. Стига се до вписване на ново ръководство на банката, което сключва 6 дни по-рано от втсъпването си в длъжност договор за правно обслужване, което е незаконно. 

Договорът е с адвокатска кантора, в който точно е посочена Лена Бориславова с огромно възнаграждение.

"Виждате сами, че са извършени серия нарушения. Какво се случва по-късно? Какви закононарушения извършва управата на банката и как е разхитен значителен ресурс, ще каже г-жа Петкова", каза Сачева.

"В качеството на служебен министър на икономиката Петков говори за емитиране на облигации с матуритет 7 години. Тогава не се появи никаква информация какво се е случило с това намерение. От отговор на служебния министър на иновациите и растежа, установихме няколко много съшществени факти и обстоятелства. 

От отговора става ясно, че наистина е имало решение да бъде емитирана облигация за 1 милиард лева. Това решение е на УС на банката и на 18 ноември 2021 година е потвърдено от надзорния съвет. Но няма решение на принципала. Впоследствие отново от отговора на министъра става ясно, че тази процедура е прекратена само с решение на УС, този път дори и НС не е потвърдил решението на управителния съвет. 

С какви мотиви е направено това. От публичната информация и от отчетите на банката става ясно, че ръководството на банката е възнамерявало да емитира тази облигация през второ или третото тримесечие на 2022 година. Или тази емисия да не се състои въобще. Което означава, че на практика банката се отказва от емитирането. В тази връзка е интересно какво се е случило. Дали банката е извършила разходи за тази облигация", каза Теменужка Петкова.

"Най-интересно е следното. ББР обмисля да развие облигационната емисия в някакъв срок с решение на УС. Затова възлага на консултанти и адвокати правомощието да обсъдят всички данни по тази емисия, която следва да се емитира. Както чухте Петкова, взето е решение само от УС да бъде прекратена тази емисия, но са изхарчени 1 милион лева за адвокатски и консултантски договори. Получихме отговора в петък. 

Попитах за причината да се откаже ББР от тази емисия и дали министър Пулев ще търси от УС и НС отговорността те да носят от Устава на ББР. Междувременно за същия период банката ползва други консултантски и адвокатски услуги за половин милион лева. 

За да е ясно, започва се емисия, харчи се един милион, после не знаем техните становища, емисията е спряна, но резултатът е за един милион щета на банката. 

Отделно за становища по емисия, която не е емитирана, ББР плаща 560 хиляди лева отделно за консултански услуги и адвокатски такива. 

Нали разбирате, че ако така се харчи държавен ресурс единствено  само с решение на УС, чието вписване е изключително спорно от министър, който е обявен за назначен против Конституцията, и този УС взема решения , за които не знае нито принципала, нито надзорния съвет, кой ще носи отговорност за изхрачения един милион без реално да е осъществено намерението на банката за тази емисия.

Ще продължим да питаме министър Пулев дали е уведомяван за решенията на този УС, ще търси ли отговорност и ще сезира ли органите на Държавна инспекция по този казус. За нас е напълно неприемливо нулевите по толерантност към корупцията да сключат такива договори, които може да са прикрити за други услуги с Лена Бориславова и икономически министър Кирил Петков", каза Деси Атанасова.

"Шокирани сме от тона между бившите партньори. Надявам се, че институциите ще установят, дали са възможни подобни манипулации", каза Атанасова, коментирайки скандалите в парламента и по-точно твърдението на БСП, че ПП са им предложили кодовете в замяна на отказ от хартиената бюлетина.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук