Целият капацитет за складиране на петрол ще се препълни през следващите две седмици, прогнозира американската банка  Goldman Sachs. Става дума както за наземните складове, така и за танкерите.


Ще помогне ли сделката ОПЕК+, която влезе в сила в петък, на петролната индустрия, какво ще се случи с цените на петрола и курса на долара?

Да не се допуска преливане

Миналият април беше най-трудният месец в историята на петролната индустрия. Търсенето на черно злато се срина поради резкия спад на икономическата активност във всички развити страни на фона на пандемията на коронавируса и масирани карантинни мерки. През май обаче индустрията ще бъде изправена пред друго предизвикателство, пише "Поглед инфо".

Няма къде да съхранява петрола. Южна Корея съобщи миналата седмица, че нейните съоръжения за съхранение на нефт са пълни. Същата ситуация е и с крайбрежните резервоари на Сингапур.

В Индия рафинериите вече са използвали 95% от капацитета си за съхранение. Европа бързо се приближава до тези показатели: доставките на петрол за Германия, Франция, Италия, Испания и Великобритания надвишават търсенето с 50 милиона барела седмично. Американски петролен хъб в Къшинг информира, че складовите му съоръжения са пълни на 81%.

„Скоро ни очаква тъжен край“, заключава ръководителят на търговията на един от най-големите търговци на стоки в света Gunvor Group, Торбьорн Торнквист. "Ще дойде не след месеци, а след седмици“, убеден е той.

Oilx, изследователска компания, която анализира спътникови данни, е по-оптимистична: според експертите ѝ ще има достатъчно капацитет за още пет до шест седмици. „Всичко ще прелее едва в началото на юни“, казва анализаторът на Oilx Флориан Талер.

Танкерите се използват като плаващи складови съоръжения. Според изчисленията на саудитската държавна петролна компания „Сауди Арамко“ именно това е функцията, която всеки десети супертанкер от VLCC клас изпълнява. Те са в състояние да вземат на борда до два милиона барела.

Само край Сингапур са закотвени 160 такива склада, край бреговете на Калифорния се носят над четиридесет, край бреговете на Северозападна Европа - 30. Общо 350 супертанкери се използват за съхранение на петрол в целия свят.

„Плаващите танкери също се изчерпват“, предупреждава главният анализатор на Markets.com Нийл Уилсън. „И надежда няма“, допълни той.

Има само една перспектива - спиране на добива на петрол. Когато това не е възможно, потребителите ще трябва или да получават допълнителни пари, за да вземат петрола, или просто да го горят.

Има ли живот след ОПЕК+?

Всички надежди се падат на споразумението ОПЕК +. От петък глобалното производство на петрол бе намалено с 9,7 милиона барела на ден. Според анализаторите обаче това не е достатъчно.

Според оценките на Goldman Sachs  до средата на май търсенето ще спадне с 18 милиона барела, тоест дисбалансът ще остане. И това е най-оптимистичната оценка. Анализаторът Rystad Energy очаква търсенето да намалее с 20 милиона, докато търговецът на петрол Trafugura - с 35.

Ситуацията ще започне да се подобрява едва през втората половина на годината. „През май търсенето ще намалее, както и предлагането , когато американските добивни компании спрат, казва Наим Аслам, главен анализатор на Avatrade.

„До края на април броят на действащите петролни добивни компании в САЩ достигна четиригодишно дъно, намалявайки с 40%. Това трябва да има положителен ефект върху пазара“, допълни той.

Според експертите на най-голямата швейцарска банка UBS през лятото цените на петрола се стабилизират, а през четвъртото тримесечие „Брент“ ще бъде котиран на повече от 40 долара.

„Дори ще има недостиг, тъй като карантината в развитите страни ще бъде вдигната и търсенето на гориво ще нарасне бързо“, заяви директорът на инвестициите в UBS Марк Хефеле.

Русия се държи

Русия помага на Китай да преживее кризата. Според митническата служба на КНР през март руският внос е нараснал с 31%, до 1,66 милиона барела на ден, което е само със 72 хиляди по-малко от доставките от Саудитска Арабия.

Има реален шанс да изпревари саудитците през май: Далекоизточното пристанище Козмино, където петролът се доставя, ще изнесе 3,2 милиона тона - с 200 хиляди повече, отколкото през април. И главно към Китай.

„Икономиката се възстановява, рафинериите се отварят и те могат отново да преработват чуждестранни суровини“, казва Ян Чон, директор на компанията за проучване и прогнозиране на петрола „Рефинитив“.

Според „Рефинитив“ през март Китай е закупил 44,9 милиона тона петрол (39,8 през март), а през април и май цифрите трябва да бъдат още по-големи.

В Европа ситуацията е по-сложна поради явния дъмпинг на Саудитска Арабия. Рияд предложи на европейците си петрола на цена от 10,25 долара под котировките на „Брент“.

Кризата за свръхпроизводство обаче засегна най-вече лекия петрол, тъй като на фона на пандемията глобалното търсене падна особено на произвеждания от него бензин и авиационен керосин.

Тежките сортове, като руския „Урал“, са по-търсени, защото от тях има по-висок добив на дизелово гориво, който сега е по-необходим от бензина. Дори Полша, която наскоро обяви, че няма да купува руски суровини през април и май, не би могла да се справи без „Урал“. Както навигационният портал Marinetraffic съобщи миналата седмица, на 30 април танкерът „Ривера“ достави повече от 100 хиляди тона нефт от Уст-Луга до Гданск.

Целесъобразността спечели поредната победа над политическите думи: полските рафинерии са предназначени за преработка на „Урал“, така че саудитският нефт трябва да се смесва с руския.

Рублата ще последва петрола

След мартенския срив на петролния пазар руската валута бе чувствителна към колебанията на цените. Тъй като ситуацията през май ще остане трудна, повечето експерти очакват курс от около 75 рубли за долар.

По-нататъшното облекчаване на паричната политика на Банката на Русия и намаляване на основния лихвен процент до 4,5% през май може да има положителен ефект.

„Това ще послужи като добър стимул за поддържане на интереса на нерезидентите към руските дългови инструменти, което от своя страна ще подкрепят рублата, чийто валутен курс ще се засили в средносрочен план до 70-71 за долар“, смята анализаторът от „Финам“ Сергей Дроздов.

В същото време западните анализатори виждат големите рискове, свързани с премахването на карантината в много страни. „Втората половина на май е важен момент за рублата“, предупреждава банка „Нордеа“. "Ако последват нови изблици на заболеваемост, апетитът към руските дългови инструменти на пазарите може да изчезне." Инвеститорите отново ще започнат да продават руски активи, а доларът ще се върне в диапазона от 75-80 рубли.

Превод: В. Сергеев