България има само ползи от това да стане член на Шенгенското пространство. Това заяви пред "Фокус" бившият финансов министър Владислав Горанов.

"Всяка стъпка има геополитически измерения, а страната ни винаги е била на кръстопът и евроатлантическите усилия са се вливали по-трудно. Гласът на хората, които имат повече информация трябва да се чува повече", добави Горанов. 

Той посочи, че към Хърватия, която не е с по-добри фискални показатели, отношенията на международните пазари е различно откакто приеха еврото. 

Бившият финансов министър отбеляза, че забелязва политическа воля в посока присъединяването на България и по думите му остава още малко път, който трябва да се извърви.

По темата с инфлацията той заяви, че голяма част от нея е заради вътрешни процеси и заради  войната в Украйна. Според него страната ни изпълнява всички критерии, за да може да се присъедини и добави, че инфлацията не се забелязва само у нас.

"Правителството на Кирил Петков доля гориво в инфлацията. Ако гледаме само нея, причините са вътре в държавата", бе категоричен той.

На въпрос как политическата нестабилност би повлияла на присъединяването на България към Шенген, Владислав Горанов сподели, че не може да е оптимист при начина, по който се води политическия дебат, че ще бъде съставено редовно правителство на пролет. 

Той бе категоричен, че президентът Радев трябва да каже дали ще припознае еврото като приоритет. "Моето впечатление е, че ние имаме голям шанс да го въведем в началото 2024 година. Темата за присъединяването ни в Шенген трябва да получи политически мандат в следващия парламент", допълни Горанов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук