"Времето на неплатения отпуск може да бъде признато за трудов стаж, но е още рано. Дали ще могат да излязат в болничен или не, зависи от личния лекар.

Има различни варианти, всеки трябва да намери най-удачния за него. Ако се спазват всички мерки и не се събират с много хора, няма проблем бабите да гледат децата", това каза социалният министър Деница Сачева в предаването "Офанзива" по Канал 3.

"Много учители ще бъдат ангажирани с дистанционно обучение, неплатен отпуск, могат да ползват и платен отпуск, имат много. Дистанционната форма на обучение е възможна за учителите по физическо", добави тя. 
 
"Скайп връзка се обсъжда за детските градини.

Има 570 болнични заради грип, а за карантина са по-малко. След като има болничен, се изплаща като болничен от НОИ, 3-те дни за сметка на работодателя, след това за държавния бюджет.

Осигурителният риск да се прибере българин, който работи в чужбина си го поема конкретния човек", обясни министърът.
 
"Смятам, че социалната система ще издържи при извънредното положение, искаме да имаме по-малко болни. Няма необходимост от допълнителни средства за болнични листове.

От началото на годината има 2000 нови безработни, 26 само за петък 13-ти, трудно е да коментираме бъдещите щети. Говорим за 1 месец, рано е, но е по-разумно за всеки работодател да запази своите работници, все пак тази криза има край", сподели Сачева.
 
"Трябва да се анализира къде наистина трябва да се осигури помощ – здравеопазване, туризъм и спорт. Дали да дадем повече пари където има нужда или да опрощаваме данъци, балансът ще е изключително труден.

Изплащането на пенсиите ще продължи до 20 март. Няма решение как би могло да се организира следващия месец, възможно е и да се носят и пенсии на ръка за хора в по-тежко състояние.

Ще бъдат спирани социални помощи на хора, които бягат от карантина. Трудът на лекарите и медицинските сестри ще бъде овъзмезден допълнително, пари ще има", коментира Сачева. 
 
"0,15 %, но не по-малко от 1 лев нощен труд от 2021 г. Няма как работодателят да не е съгласен с карантината на връщащи се хора от рискови държави. Гъвкаво работно време сме препоръчали, както и организация на смени.  

За защитените категории бременни, хора с увреждания, с различни заболявания, над 60-годишни, родители, които сами се грижат за деца или болен роднина, те работят на смени.

На 0800 88 001 могат да получават консултации по теми от Кодекса на труда и организацията на работното време в момента.

Няма да подавам оставка, а ще предлагам решения", завърши тя.