За фалшивите ТЕЛК-ове се говори отдавна, но до този момент нямаше акция, която да идентифицира подобни случаи, макар че отдавна се знае къде са пробойните в системата. Градска легенда е, че от 1,6 млрд. лева за инвалидни пенсии половината се дават неправомерно. Това е сериозно обвинение към много системи в държавата и не мисля да сме толкова пробити. Това каза в сутрешния блок на bTV директорът на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски.

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: Положението е трагично, стотици милиони се губят! 

Причината за твърдението му са първоначалните резултати от мащабната акция на прокуратурата, Икономическата полиция и НОИ, които сочат, че половината от инвалидните пенсии отиват при хора, които са социално слаби, но реално са здрави.

„Това, което трябва да се направи и което вече е в ход, е да се вържат системите на ТЕЛК, НЗОК и личните електронни досиета, така ще бъде ясно кой каква епикриза е издал.

Когато се появят ударно досиета от едно и също място – това е основание за проверка. Проблемът е, че функциите на Осигурителния институт се разделиха на две – една част се контролира от НАП, другата от НОИ. Това не пречи, когато имаме голям брой досиета от едно и също населено място – особено, когато това е едно и също населено място, това да се провери”, посочи Коралски.