Ръководството на румънския парламент (постоянните бюра на Камарата на депутатите и Сената) задейства проверка по подозрения за липсата на 2 млрд евро в хазната на страната. Разследването се води по искане на председателят на Камарата на депутате Ливиу Драгня (Социал-демократическата партия – СДП), съобщи БГНЕС, цитирайки Радио Румъния. 
Той твърди, че в румънските финанси липсват 10 млрд леи (2,2 млрд евро), което е разликата между прогнозираните и реалните доходи в бюджета за 2016 година. Предполага се, че недостигът е възникнал заради недостатъчното използване на еврофондовете. При това положение, смята Драгня, бюджетът е трябвало да бъде "в минус", а не "в плюс", както бе направено при предишното правителство на Дачиан Чолош. 

"Случилото се е незаконно. Този, който е изфабрикувал тези данни, трябва да си понесе отговорността“, изтъкна Драгня. 

На пленарна сесия идната седмица парламентът ще одобри мандата на комисията за проверка, която в 10-дневен срок трябва да представи доклада си. Опозицията гласува срещу провеждане на разследването. Чолош заяви, че няма никакъв дефицит и обвини социал-демократите, че се опитват да отвлекат вниманието на обществото от неизпълнимите си предизборни обещания с помощта на провокации и пропаганда. 

На парламентарните избори на 11 декември в Румъния победи СДП. Тази партия заедно с Алианса на либералите и демократите сформира ляво-центристко правителство начело с премиера Сорин Гриндяну. То смени технократското правителство, което имаше подкрепата на дясно-центристката Национална либерална партия (НЛП) и президента Клаус Йоханис, който бе лидер на тази партия до избирането му за президент през 2014 година.