За втора поредна година гръцка фирма не се разплати навреме със стотици тютюнджии в Пиринския край. Парите си от дружеството "Лийв Табако Михайлидис" чакат стопани в десетки населени места, най-много са в общините Гърмен и Сатовча, съобщава „Стандарт”.
Производителите са готови да протестират, ако скоро не се реши проблемът. Кметове пък искат спешна среща със служебния министър на земеделието и храните професор Христо Бозуков. "Надяваме се той да проведе разговор с гърците и да си получат хората парите. Само в нашето село над 100 души имат да получават средства за повече от 150 тона тютюн. При 7,00 лева средна цена, сумата е над 1 милион лева. Фирмата плати само на тези, чиято продукция бе взета до 24 ноември. След тази дата който е предал реколтата си, пари не е видял", разкри кметът на сатовчанското село Вълкосел Сюлейман Арунов.
 

Тютюнджиите, излъгани от гръцката фирма, разчитат на помощ от свои близки в чужбина. На повечето децата им са зад граница. Миналата година си получиха парите 7-8 месеца след предаването на "зеленото злато".
 
"Дано и тази година не стане същото. Че най-много пари им трябват през март и април, за да засадят лехите, да изорат нивите за новата реколта. Тази година може да не са толкова излъганите, както през 2016 г., но не е нормално подобно поведение от гърците. Държавата не си е на мястото. Защото, ако бе санкционирана тази фирма миналата година за забавените преводи, сега нямаше пак да остави земеделците без пари", казва Сюлейман Арунов.
 
Заради липсата на ясни правила и регламент в бранша тютюнджиите намаляват. Във Вълкосел през 2015 г. предали над 700 тютюн, а през 2016 г. - наполовина. "Сега много стопани се кълнат, че няма да стъпят в полето. Не може да се скъсват от работа на нивата, а да не получат парите си навреме. Това е гавра с тях", твърди кметският управник.
 
От фирмата обещали, че преди да подпишат договорите за новата реколта, ще платят на всички. Но никой не вярва на обещанията им. Миналата година няколко пъти поемаха ангажимент пред земеделския министър да платят, но го направиха чак през септември и октомври.