14 резервации били анулирани в малък хотел в гръцкото село Фанари само за 24 часа след затварянето на ГКПП „Маказа-Нимфея“, съобщава излизащият в Комотини вестник „О хронос“. Тревожно е положението и в Мароня и други курортни селища, пише 24rodopi.com.

Припомняме, че от 14.00 часа на 5 юли в Гърция не се допускат туристи от „Маказа“. Ограничението е в сила поне до 15 юли, но медиите на юг не са оптимисти за отварянето на граничният пункт след вчерашното удължаване на извънредната противоепидемична обстановка до края на месеца.

Днес пък здравният министър Кирил Ананиев обяви, че, ако броят на новите заразени мине бройката от 200 на ден, отново ще бъдат въведени ограничения.

В същото време обаче с протестна петиция, подкрепена с подписите на 22 кмета от Северна Гърция, беше поискано незабавно отваряне на всички гранични пунктове с България.

"Отворете незабавно всички гранични пунктове с България", се посочва в официално обръщение към гръцкото правителство, публикувано днес и в медиите.

На извънредно заседание 22 -ма кметове от Северна Гърция подписаха искане за възстановяване на режима за преминаване на туристи от всички гранични пунктове с България.

"Не виждаме логика в решението да оставите отворен само граничния пункт "Кулата - Промахон", се посочва в протестното писмо на кметовете.

Те съобщават, че са получили обяснение, че не могат да се осигурят екипи, които да проверяват баркодовете на влизащите туристи от други страни.

"Това противоречи на всякаква логика", единодушни са от местната власт в Северна Гърция. В искането се настоява незабавна реакция на всички министри, свързани с това решение и спешна намеса на всички депутати от областта.

Затварянето на гриничните пунктове с България предизвика спиране на туристопотока в тази част на страната и поставя на изпитание хиляди гърци, работещи в туризма, оплакват се пред медиите хотелиерите.

От установените за последното денонощие нови случаи на коронавирус, 20 са на сръбски граждани и още 16 на хора от други националности, преминали през "Кулата".