Заместник-председателят на Европейската комисия Гюнтер Ферхойген прогнозира едноцифрена инфлация в България тази година. Пред Money.bg той оценява икономическата ситуация в България като “многообещаваща".
КК: Как оценявате икономическата ситуация в страната?
Гюнтер Ферхойген: Многообещаваща. Икономическият растеж е висок преди както и сега, безработицата е ниска. Според мен българската икономика се развива добре и е добре позиционирана в средносрочен период. Ако става въпрос за икономическото състояние на страната, аз съм много доволен.


КК: Но инфлацията е висока. Как ще коментирате това?
Гюнтер Ферхойген: Да, ние обсъдихме интензивно този въпрос. Ние знаем причините за тази висока инфлация. Правителството е осъзнало, че инфлацията трябва да стигне по-ниски нива и устойчиво да се понижава. До голяма степен инфлацията в България зависи от външни фактори, които ще отшумят тази година . Вярвам, че инфлацията тази година ще се изразява в едноцифрени числа. Но инфлацията е това, за което най-много трябва да се внимава.

КК: Какво мислите за проблема с „Кремиковци"? Там има много проблеми.
Гюнтер Ферхойген: Това въпрос, който тепърва ще се обсъжда. Ние сме в непрекъснат контакт по този въпрос, преглеждаме документацията. И ние ще излезем със съвместна програма по този проблем.