Една от най-забележителните тенденции в Азия през последното десетилетие е огромното нарастване на инвестициите от китайски компании като Baidu, Alibaba, Tencent и много други, пише Forbes в свой анализ, обръщайки специално внимание на милиардерът Джак Ма, пише Money.bg.

Гореизброените компании, включително Alibaba на Ма, търпят спад на акциите у дома като в същото време залагат на сериозни инвестиции в електронната търговия и развитие в социалните мрежи.

Много от азиатските компании вече са се превърнали в т.нар.еднорози. Типични примери са Gojek, Tokopedia и Paytm.


Със сигурност обаче трябва да си зададем един въпрос. С изчезването на Джак Ма от обществения живот, провокирано от очевидното несъгласие на китайската държава с неговия стил на работа и най-вече от възхода на Ant Group като мощен конкурент на по-архаичната държавна банкова система, идва ли краят на нарастването на инвестициите в региона от страна на големите технологични компании в Китай?

По-строгото регулиране и контрол в домашни условия със сигурност ще принудят много от тях да се концентрират върху външния пазар
През 2016 г. по време на срещата на лидерите на Г-20 в родния град на Джак Ма - Хангжу, китайските власти го представяха пред чуждестранни лидери и бизнес делегации като символ на нарастващото технологично надмощие на Китай. Тогава беше неговият пик, а инвестициите му в технологичния сектор със сигурност позиционирапа китайския капитализъм в по-благоприятна светлина, далеч от имиджа и репутацията на държавните предприятия, управлявани от комунистическата партия.

От 2014 г. насам Пекин е вложил около 29 млрд. долара в инфраструктурни проекти в Югоизточна Азия.

През същия период Alibaba е инвестирала около 4 милиарда долара в стартиращата компания за електронна търговия Lazada в Индонезия и още 1 млрд. долара в Tokopedia. Основателите на много технологични стартъпи в Китай смятат Джак Ма за естествен модел за подражание и започват да му подражават.

Какво се случва днес с Alibaba и с останалите технологични компании в Китай?

Очевидно е, че китайските регулатори разглеждат възхода на Ant Group като съществен риск за банковата система и в този ред на мисли трябва да се разгледат неотдавнашните усилия за ограничаване на нейното влияние и операции. Това със сигурност означава, че амбициите на Джак Ма, свързани с Ant Group и служещи като финансов гръбнак на разпростиращата се глобална империя на Alibaba, вече са блокирани.

Съперниците на Ма ще научат важни уроци от изчезването му от обществения живот. За тях това е сигурен сигнал, че трябва да бъдат много по-предпазливи по отношение на начина, по който работят в Китай. И може би най-важното - винаги трябва да съобразяват бизнеса си с държавата.
Днес основната пречка за азиатските предприемачи и инвеститори, които са принудени да инвестират все повече зад граница, е намирането на алтернативни източници на рисков и начален капитал.

Дори ако технологичните компании успеят да се завърнат триумфално в региона и да инвестират в различни стартъпи, те със сигурност ще бъдат подлагани на засилен контрол от страна на различините правителствени регулации, които са инструменти на китайската държава. В този ред на мисли, златната ера на инвестициите в Азия може би е отминала. Това, което се случва с Джак Ма в момента е доказателство за това.