Нова мярка за 80 млн. лева ще подпомогне с оборотни средства за малки предприятия. Това обяви икономическият министър Лъчезар Борисов на брифинг в министерството след среща с работодатели и синдикалните организации.


Икономическият министър Лъчезар Борисов

"Има компании, които са пропуснати от досегашните процедури. Бюджетът може да бъде увеличен по-късно. Обсъждат се кои компании да бъдат включени. Ще се предоставят до 50 хил. лева на предприятие, помощта е безвъзмездна", поясни икономическият министър.

По думите на Борисов на срещата е било дискусионно кои компании ще могат да се възползват от тази мярка – тези с оборот над 500 000 или над 300 000 лв. Той допълни, че интензитетът на помощта ще бъде в размер на 100, а таванът продължава да е предмет на дискусия 50 000 или 100 000 лв.

Нови 291 млн. лева ще отидат по мярка за дигитализация на бизнеса, като средствата ще бъдат по европейската програма за последствията на COVID-19 (React-EU). При програмата 20% ще бъде самоучастие от фирмите.

Колективни предпазни средства за фирмите също ще бъдат финансирани с пари от държавата. От налични към момента средства ще има процедура по адаптиране на дейността на малки и средни предприятия в контекста на кризата с COVID-19."Ще включим както микро, малки, така и средни предприятия. Дискутирахме микропредприятията да получават до 15 000 лв., малките – до – 30 000, а средните – до 70 000 лв. 82 млн. лв. е индикативният бюджет", посочи министърът.