Представител на Съвета за икономически и публични политики (СИПП) Михаил Кръстев разкри „една изключително неприятна и икономически неиздържана опорка, налагана от политиците през последните десетилетия, а именно, че намаляването на данъчната тежест ще навреди на фиска, се разбива“. Това той направи в личния си фейсбук профил.

Ето какво още написа журналистът и икономист Михаил Кръстев (публикуваме думите му без редакторска намеса):

„Както се вижда от данните, публикувани днес от НАП, отчита се ръст от над 10% от постъпленията от ДДС. Това е така, въпреки че към момента и до края на 2021 г. имаме диференцирано ДДС със ставка от 9% за: 

- настаняване в хотели и подобни заведения. 
- за доставка на книги на физически носители или извършвана по електронен път. 
- за ресторантьорски и кетъринг услуги.
- за храни, подходящи за бебета или за малки деца. 
- за бебешки пелени и подобни бебешки хигиенни артикули. 
- за доставка на обща туристическа услуга. 
- за доставка на услуга за използване на спортни съоръжения. 

Както се вижда, не просто нямаме удар върху фиска, но дори постъпленията се увеличават при намаляване на данъчната тежест. Нямаме и прогнозирания хаос в дейността на събирателната агенция. 

Разбира се, всичко това е лесно обяснимо за всеки, който освен от кривите на Covid-19, се интересува и от кривата на Arthur Laffer и изследванията за това как намаляването на данъците може да доведе до увеличаване на постъпленията от тях. За целта обаче трябва да се подхожда експертно, аналитично и с необходимата емпирика в аргументацията. А дано...“

Една изключително неприятна и икономически неиздържана опорка, налагана от политиците през последните десетилетия, а...

Публикувахте от Mihail Krustev в Четвъртък, 6 май 2021 г.