Инфлацията ще е по-големият проблем от пандемията през 2022 г. Очакванията са на икономиста Стоян Панечев, цитиран от Нова телевизия.

Той обясни, че повишението на електроенергията е световен процес, зависещ от редица фактори и до голяма степен България не може да му влияе. Очакванията са след завишените цени през първото тримесечие, натискът върху потребителите да се намали през лятото. Това зависи и от поведението на централните банки, има заявки за поведение в посока на намаляване.

"Зависи и от достъпа до енергия в Европа, защото на места има редица проблеми", коментира още икономистът. "Може да се създаде проблем с достъпа до електричество. Когато цената при производителите расте, а в края на веригата не се покачва, страдат тези по средата- електроразпределителните дружества, като започват да не могат да изпълняват функциите си", обясни той.

По думите му обаче компенсациите, които се дават от държавата, не са разпределени справедливо - има предприятия, които нямат проблеми с цените на тока, но получават компенсации, а има и бизнеси, които вече са увеличили цените и не се очаква да ги върнат на старите равнища при спад на цените на ел. енергия.

Наложеният мораториум за цените на тока, парното и водата за битовите потребители може да доведе до редица проблеми след себе си. Не е изключено и ново покачване в цените на електроенергията след отмяна на мораториума от месец април.