Не са реалистични очакванията на правителството за успокояване на инфлационния натиск. Това заяви икономистът от КТ "Подкрепа" Ваня Григорова, съобщи БГНЕС. Тя вижда като оптимистични думите на финансовия министър Асен Василев по отношение на темата с инфлацията.

Припомняме, че на 15 май, вицепремиерът заяви, че инфлацията у нас предстои да се успокои.

В тази връзка Григорова даде пример, че докато при нас през март годишната инфлация е била 12,4%, то в прибалтийските държави тя е достигнала 19%. В този смисъл не виждам причина за такъв оптимизъм, посочи тя. Най-малкото това според нея не може да се случи заради високите цени на енергоносителите.

Тя обърна внимание на противоречивите изявление на премиера Кирил Петков и неговия началник кабинет Лена Бориславова, които само в един ден заявиха, първо, че цената на газа ще бъде от 3 до 4 пъти по-ниска, а след това, че тя ще бъде еквивалентна на тази на "Газпром". "Опасявам се, че управляващите дават заявки преди да са премислили това, което обещават", каза Григорова.

Тя опроверга и изявленията на вицепремиера Василев за регистриран висок икономически растеж.

По отношение на икономическия растеж Василев визира увеличения оборот в парични средства, но той се увеличава именно поради инфлацията. Това че имаме такъв "растеж" се дължи отчасти на високата инфлация, отчасти поради засиленото производство и продажба на оръжия, каза Ваня Григорова и добави, че това по никакъв начин не ни дава повод да смятаме, че икономическата ситуация в страната се стабилизира.

Синдикатът не само остава в стачна готовност, но ще си проведе протеста на 18 май.

"Ние ще проведем протеста на Градски транспорт, който бяхме заявили. Работодателските организации се отказаха от техния протест, защото най-накрая получиха обещания за компенсации, както за тока, така и за природния газ. 

Това по никакъв начин не облекчава ситуация в Градския транспорт и не само там. Макар да получат компенсации, евентуално, защото на обещанията по никакъв начин не може да се вярва, това не гарантира, че те ще увеличат заплатите на работниците си, за да може да се покрие повишената инфлация.

А това нас особено много ни интересува. Ако работодателите успяха да си договорят някакви субсидии от страна на държавата, това съвсем не означава, че ще стигне до българския работник, заяви Ваня Григорова.