Рекордно високата инфлация се е отразила по различен начин на потреблението на храни от шефовете и от обикновените работници, пише Труд бг.

Семействата, в които главата е мениджър или старши служител, са започнали да ядат повече хляб, месо, месни произведения, риба, сирене и кашкавал, показват данни на НСИ за 2022 г.

Дори потреблението на прясно и кисело мляко от семействата на шефовете е нараснало.

Същевременно семействата на работниците са свили потреблението на хляб, месо, риба, сирене, кашкавал, прясно и кисело мляко.

При местните произведения общият размер на потреблението на работниците е останало без промяна, но е намаляла консумацията на луканки и филета, а за сметка на това семействата им хапват повече наденици и кренвирши.

През 2021 г. всеки от семейство на мениджър е изял средно по 35,3 кг месо, 12,5 кг месни произведения и 4,8 кг кашкавал.

Бонусите са важни! 200 лв. Спорт и 1500 лв. Казино

През 2022 г. потреблението е нараснало на 37,3 кг. месо, 14,2 кг месни произведения и 5,1 кг кашкавал. Оказва се, че по време на рекордната инфлация мениджърите са увеличили потреблението си на редица от основните храни. В същото време работниците са започнали да ядат по-малко.

Например потреблението на месо от тях е намаляло от 38,1 кг на човек за година на 36,5 кг.

Но има храни, които и мениджърите и работниците са яли по-малко. Това са например олио, дини и пъпеши, ядки, домати, захар и шоколадови изделия. Любопитно е, че по време не високата инфлация в домакинствата на шефовете е нараснало потреблението на леща, картофи, зеле и зеленчукови консерви.

Промяна има и при консумацията на алкохол. Мениджърите са намалили потреблението на бира и уиски, а са започнали да пият повече вино и ракия. Същевременно работниците са намалили виното и ракията, за сметка на повече бира.

Докато шефовете гледат да пушат по-малко и да отказват цигарите (потреблението е намаляло от 1193 цигари на човек през 2021 г. на 991 през 2022 г.), работниците са започнали да пушат повече (от 1027 цигари на човек през 2021 г. на 1209 цигари през 2022 г.).

Има разлика между трапезата на шефовете и тази на работниците. Мениджърите пият повече уиски, но ядат по-малко хляб и картофи от персонала си. Началниците ядат по-малко салами и наденици, но повече луканки, филета, свинско, телешко и пилешко месо от подчинените си, показват данни на НСИ.

Семействата, в които главата е мениджър или старши служител във фирма, пушат по-малко, отколкото семействата на работниците, но пият малко повече.

Освен това шефовете ядат повече от някои по-скъпи храни. В работническите семейства хапват повече хляб, брашно и тестени изделия (76,7 кг на човек за година, при 68,3 кг на човек в семействата на мениджъри), но ядат по-малко прясно месо (35,5 кг на човек годишно, при 37,3 кг в домакинствата с шефове) и трайни колбаси и обработено месо (4,4 кг на човек, при 5,3 кг в семействата на мениджъри).

В семействата на мениджърите ядат и повече плодове (46,8 кг на човек, при 46,5 кг в семействата на обикновени работници). Прави впечатление, че шефовете ядат повече южни плодове и ябълки от подчинените си, а обикновените работници ядат повече дини и пъпеши от шефовете си.

Шефовете ядат и повече домати, краставици, риба, кашкавал, прясно и кисело мляко от подчинените си. За сметка на това работниците ядат повече яйца, компоти и пият повече безалкохолни от шефовете си.

Сравнение

Най-голяма е разликата в свободното време

Шефовете спестяват повече 

Мениджърите харчат за образование и за свободното си време близо три поти повече от семействата, в които главата е обикновен работник.

Най-голямата разлика между семействата на шефовете и работниците не е в храната на масата, а в това как прекарват свободното си време. Домакинствата на мениджърите дават за свободно време и образование близо три пъти повече от тези, в които главата е обикновен работник (2871 лв. годишно за семействата на шефовете срещу 1000 лв. за работниците).

Същевременно разходите за наеми и битови сметки на семействата на шефовете (3054 лв. годишно) не се различават много от тези на работниците (2791 лв.). Няма голяма разлика и по отношение на парите за здраве - 906 лв. на година за семействата на мениджърите, срещу 915 лв. за работниците. Дори се оказва, че разходите на работниците за здраве са малко по-големи, явно защото боледуват по-често.

Но по отношение на парите, които слагат на влог в банка, има голяма разлика между семействата според това каква е професионалната позиция на главата им.

Семействата на шефовете успяват да спестят над три пъти повече от тези на работниците (3719 лв. годишно срещу 1101 лв.). Шефовете взимат и доста малко потребителски заеми от работниците, защото при нужда от малки суми просто посягат към парите в банковата си сметка.

За сметка на това семействата на шефовете взимат повече кредити, с които не покриват текущи разходи, а инвестират в имоти. Затова вноските, които правят всеки месец по кредити, са повече от тези на работниците.

В семействата на шефове всеки разполага с 1186 лв. на месец

Мениджърите с 40% по-високи доходи

Живеем средно със 787 лв. на месец 

Доходите в семействата на мениджъри са с над 40% по-високи от тези в домакинства на работници.

Доходите на семействата, в които поне един от съпрузите заема ръководна длъжност, са с над 40% по-високи от тези на домакинствата на обикновени работници.

Годишните доходи на едно домакинство са средно 19 446 лв., а на човек - 9440 лв., показват данни на НСИ за 2022 г. Това прави по 787 лв. на човек на месец. Сумата е малка като се има предвид, че средната заплата е 1953 лв.

Но парите в домакинството се разделят между всичките му членове. Затова дори някой да взима висока заплата, ако в семейството му има пенсионер, безработен или дете, средният доход на човек намалява значително.

Ако главата на семейството е на ръководен пост, например мениджър или старши служител, средният годишен доход на домакинството е 35 262 лв. А на всеки от семейството се падат по 14 233 лв. годишно, което прави по 1186 лв. на месец.

Ако главата на домакинството е работник, средният доход на семейството за година е 24 951 лв. А на човек се падат по 9599 лв. годишно, или 800 лв. на месец.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук