Ковид мерките, но и студената пролет сринаха износа на гъби и трюфели. Така цената на замразената манатарка например падна с 20%, същото важи и за сухите гъби.

Цената на трюфелите пък е паднала под 30 евро за килограм. Заради затварянето на ресторантите в цяла Европа по време на пандемията складовете на предприятията у нас са пълни, обясни инж. Юлиян Колев от Асоциацията на преработвателите на диворастящи гъби и плодове, цитиран от „Монитор“.

„Началото на сезона започна много трудно, защото все още ресторантите бяха затворени и нямаше консумация на горски гъби. Основно продаваме деликатеси и стоката ни се пласира в европейските страни. През юни нещата се промениха, ресторантите отвориха и започна някакво раздвижване. Мога да кажа, че през последния месец постигнахме някакви нива от 2018 година“, коментира Колев.

Той обаче изтъкна, че от бранша са скептични, тъй като се страхуват, че наесен ресторантите отново ще бъдат затворени
заради евентуално ново затягане на мерките срещу пандемията.

„Ако това се случи наистина, стоката ще остане. Заради затварянето на ресторантите през миналата година в складовете на предприятията в страната има огромни количества замразена манатарка. Обикновено тя се реализира през зимния сезон, когато свършат пресните гъби. Заради мерките обаче продукцията остана и е налична в складовете“, обясни Колев.

Страната ни изнася най-вече манатарка и пачи крак предимно за Италия, Германия, Холандия, Франция, Испания, Австрия. Те се изкупуват по около 7-8 лева за килограм и се транспортират основно зад граница.

„Едва 1% от добива се консумира у нас, тъй като в България нямаме традиции да консумираме горски и диворастящи гъби“, обясни Колев.

От асоциацията отчитат и друг проблем - всяка година берачите на гъби са все по-малко. Дефицит нямаше единствено миналата година заради пандемията. Сега обаче недостигът отново е на дневен ред. Причината е, че повечето хора предпочитат да си намерят сигурна работа от понеделник до петък.

„Затова и през събота и неделя има двойно повече берачи и съответно двойно повече гъби. До петък количествата са по-малко“, обясни Юлиян Колев.

Студената пролет и закъснялото лято пък е причина за по-ниския добив на трюфели у нас, обясни и председателят на асоциация „Български трюфел“ Димитър Димитров. Той изтъкна, че няма статистика, но по груби сметки износът бил наполовина. Според Димитров при добър сезон страната ни изнася около 100 тона летен трюфел зад граница, който е и най-масов.

„Той е и най-евтин, цената му е около 30 евро за килограм, но сега няма количества. Затова е и по-евтин. Миналата година имаше спад заради пандемията, а сега заради студената пролет. Има изказвания, че изнасяме трюфели за около стотици милиони, но това не е реално. Няма нищо общо с истината“, каза Димитров.

Традиционно изнасяме трюфели най-вече за Италия, Франция и Испания, като най-скъп е белият трюфел, чиито добив е от септември до декември.

„Със затопляне на времето отчитаме някакво раздвижване в бранша. Надяваме се в края на лятото и началото на есента сезонът да е добър и тогава да имаме продукция. Миналата година имахме добив в началото на лятото, а после нямаше. Дано природата е благосклонна и след като сезонът започна зле, поне да имаме стока през есента“, каза още Димитров. Той изтъкна, че берачите на трюфели се отказвали да се занимават с това, когато няма добив и цената е ниска.

Мима търси с Бойко скъпия деликатес в Балкана
Жена от Горна Оряховица е един от най-запалените търсачи на трюфели в България. Мима Шопова вече няколко години неуморно обикаля из Балкана с вярното си куче търсач Бойко, кръстоска между кокер и бретан шпаньол.

За обученото куче платила 1500 лв., но инвестицията вече отдавна се е изплатила. Младата дама споделя, че на ден й се е случвало да открие и до 10 кг трюфели, носещи й над 3500 лв. печалба. В Стара планина се срещал предимно кафявият трюфел, който не е от най-скъпите, за разлика от белите и черните трюфели.

„Търсенето на трюфели е за предпочитане пред занимаването с фермерство и отглеждането на зеленчуци. Защото за постигане на една добра реколта трябва да се работи непрекъснато и накрая една градушка ще я съсипе за минути. Докато трюфелите сами си растат и е необходимо само човек да може да ги открие”, споделя Мима Шопова.

Оказва се, че великотърновският регион е доста богат на скъпите гъби, но откриването им е трудно. Въпреки това през последните няколко години десетки хора щурмуват горите и търсят грозните на вид, но така търсени гъби. Когато дойде сезонът на гъбите, някои дори вземат отпуск, напускат работните си места и тръгват из Балкана. Заради засиления интерес към този вид препитание в региона се увеличиха и пунктовете за изкупуване на трюфели.

Преди време пък трюфели се родиха в двора на търновско училище - професионалната гимназия по електроника. На скъпите гъби се натъкнали ученици, които разказали за тях на приятелите и родителите си. За да не бъдат обрани трюфелите, ръководството на училището беше принудено да вземе куче пазач. Една от идеите на директорката и на учителите бе трюфелите да бъдат продадени и с парите от тях да се купят помагала за нуждите на училището.