По празниците консумацията на алкохол се увеличава. В празничните ни чаши обаче може да попадне фалшива, дори опасна напитка.
 
Обикновено нелегалният алкохол се намира в големи пластмасови туби. Той може да се пласира в ресторанти, хотели и заведения – навсякъде, където се празнува, съобщава bTV.
 
По данните на Агенция „Митници” за периода януари-ноември 2019 г. е задържан над 60 л етилов алкохол. Касае се предимно за ракия, но и за чист спирт, както и алкохол без бандерол.
 
„За нас борбата с нелегалния алкохол не е кампанийна. Ние проверяваме през цялата година съвместно с другите органи, които отговарят за това”, коментира Варя Генова от Агенция "Митници".
 
В този сезон активно се проверяват легални и нелегални казани. От началото на кампанията са установени 26 обекта, като съоръженията са иззети.
 
Съмнителни складове, пълни с бидони, в които ароматът на разреден спирт се смесва с аромата на ракия, уиски или водка. Така изглежда фалшивият алкохол, който по празниците много лесно може напълни чашите ни.
 
„Основно идват спиртни напитки тип ракия, от различен произход. Пристигат и различни имитации на спиртни напитки, но имитират различни търговски марки, които са произведени чрез смесване на етилов алкохол с добавки”, обясни Албена Димитрова, Централна митническа лаборатория.
 
В лабораторията на Агенция "Митници" са изследвани хиляди проби от огнени течности без платен акциз, със съмнително, дори опасно съдържание.
 
В масовия случай става въпрос за разреден спирт с добавени аромати. По този начин нелегалният търговец спестява време и произвежда алкохола бързо и евтино.
 
Имитира се водка, уиски - дори и мента. Предполага се, че отново не става въпрос за оригинален продукт.
 
Алкохолният градус при нея е по-нисък, което влошава качеството на напитката и ощетява потребителя.
 
Най-често фалшивата и безакцизна стока се пласира в хотелите и ресторантите. Затова призивът е да се следи внимателно какъв алкохол ни наливат в чашите и при възможност е хубаво да се иска затворена бутилка, чийто етикет може да се прочете.
 
Сред топ 4 на напитките, които консумираме по празниците, са уиски, ракия, водка и шампанско.
 
„Препоръчваме в заведение да се поръча неотворена бутилка, на която може да се прочете етикетът. На гърба на всяка бутилка трябва да има етикет, на който са посочени производител, контакт с производителя, сайт и други информационни данни”, обясни Ралица Скорчева от Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на алкохол в България.
 
По празниците сме склонни да дадем около 40 лв. за една бутилка, сочат данни на асоциацията. Подаръчните опаковки през декември са над 40% от продажбите на алкохолни напитки.
 
Логично огромна част от годишния обем на марките шампанско са през декември месец.
 
„Всички институции упражняват контрол върху заведенията и хотелите. Аз апелирам най-големият контрол да е от потребителите. Да разглеждат бутилката или да си поръчват по-малко популярни и екзотични марки, тъй като при тях фалшификатите са по-малко”, посъветва Ралица Скорчева.