Германската верига за търговия на дрехи и други модни артикули "Пик енд Клопенбург" (Peek & Cloppenburg) поиска пред съд в Дюселдорф защита от кредитори, като се обоснова с трудната пазарна ситуация, предаде ДПА, цитирана от БТА. Това граничи с фактическо обявяване на фалит.

От компанията съобщиха, че стъпката има за цел да ускори преструктурирането, което вече е започнало. На този етап магазините на дружеството остават отворени и не се планира затварянето им, посочват от "Пик енд Клопенбург".

Искането за защита има за цел да позволи на компанията да развие по-бързо реформите, които е започнала, под надзора на назначен от съда временен администратор, казват от фирмата.

До стъпката се е стигнало след сериозен спад на продажбите по време на пандемията през 2020 г. и 2021 г. "Получихме сериозен удар", който ни нанесе загуби за стотици милиони, казва Щефен Шулер, който оглавява компанията от юни 2022 г. По думите му проблемите на компанията продължават поради войната в Украйна и повишените цени и лихвени проценти.

В България магазини на "Пик енд Клопенбург" има в почти всеки мол.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук