Жилищните заеми нарастват рекордно. Отпуснатите от банките кредити за покупка на апартаменти и къщи в края на октомври са в размер над 19 млрд. лв., показват данни на БНБ, пише Труд бг.

Предоставените от банките жилищни заеми нарастват за година с над 3 млрд. лв., или с рекордните с 19,2%.

Причината за това е голямото желание на хората да придобият собствен дом, както и да инвестират парите си в имот, за да не се обезценят от високата инфлация. Често хората имат спестени пари, но те не са достатъчни за покупката на апартамент, затова взимат и кредит.

Лихвите на банките по ипотечните заеми са изключително ниски, което допълнително стимулира кредитирането в страната.

Голям ръст има и при потребителските заеми за домакинствата. В края на октомври общият размер на тези кредити е 16,658 млрд. лв., показват данните на БНБ.

За година потребителските заеми нарастват с 1,6 млрд. лв., или с 10,7%. Голяма част от тези заеми също са свързани с имоти. След покупката на жилище някои хора взимат и потребителски заем, за да го обзаведат.

Други пък взимат кредит, за да направят ремонт в стария си дом. Оказва се, че огромна част от банковото кредитиране се дължи на желанието на хората да живеят в по-хубав дом.

Общият размер на кредитите за домакинствата за година нараства с близо 4,7 млрд. лв. и към края на октомври надминава 37,4 млрд. лв., показват данните на БНБ. Домакинствата взимат повече кредити от фирмите. За година бизнес заемите се увеличават с по-малко от 3 млрд. лв., или със 7,3% до 43,5 млрд. лв.

Домакинствата изпреварват фирмите и по ръст на депозитите. За година спестяванията на домакинствата в банките са нараснали със 7,183 млрд. лв., или с 10,3%, като в края на октомври общият размер на депозитите на граждани надминава 76,9 млрд. лв.

Но най-голям ръст има при големите депозити със суми над 500 хил. лв., докато хората с най-малки влогове са принудени да теглят от спестяванията си. За година фирмените влогове се увеличават с 3,28 млрд. лв. до 42,5 млрд. лв.

Прогноза

Засега няма опасност от лоши кредити

През следващите месеци не се очаква ръст на лошите заеми.

Ниското ниво на необслужваните банкови кредити в България ще се запази поне до средата на 2024 г., гласи анализ на компания за изкупуване и събиране на лоши вземания.

След това тенденцията може да се обърне, по-отчетливо през 2025 г., но ръстът в просрочията ще е по-скоро плавен и без резки движения нагоре, посочват от компанията.

При текущата заетост и продължаващия ръст на доходите, потребителите в страната се справят с разходите и обслужването на своите задължения сравнително добре, коментират от компанията.

В момента делът на просрочените кредити е рекордно нисък, хората масово са заети и възнагражденията като цяло нарастват. Това им помага да се справят с погасяването на своите задължения, въпреки че разходите за живот също се увеличават.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук