"Министерство на икономиката не разбира от самолети, но има пълно доверие на управляващите. Има една полемика - това е принципна позиция на АТАКА. Г-н Марешки също не би подкрепил тази сделка" Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов по bTV по повод сделката за изтребителите F-16.
"Първо, нека да се съобразим с това, че има решение на Народното събрание. Има последващо решение на Министерски съвет и министър-председателят и съответно е ясно кой министър за какво ще отговаря. Мисля, че успяхме да постигнем най-добрите параметри. Български компании ще участват в ремонтирането на изтребителите и поддръжката им", обясни той. 

Министърът обясни, че Чехия е постигнала параметрите на своята сделка в рамките на 10 години и се надява България също да стигне до там. 

"Ще придобием капацитет. Когато си купиш някаква техника - следват поддръжка и ремонти. Български фирми ще поемат така, т.е. оборотите ще останат в България", обясни още Караниколов. 

"Считам, че ще има развитие в ОП. Не съм на годините и интелекта на лидерите на малката коалиция и мисля, че ще стигнат до консенсус. В изпълнителната власт има разбирателство. Ние си вършим работата и само от нас зависи дали ще изкараме мандата", каза още министърът по повод раздорите в коалицията на патриотите. 

За инвестицията на автомобилен гигант от Германия, той първо благодари на всички в сектора и посочи, че има над 500 милиона в инвестиции в тази сфера. 

Министър Караниколов ексклузивно пред БЛИЦ: Мълчанието за "Фолксваген" е златно!

"Последните няколко месеца се говори за сериозен интерес от един от най-големите стратегически инвеститори. Състезанието не е приключило, докато не се обяви сключване на договор. България има капацитет за произвеждане на автомобили. Начертали сме амбициите си - над 20 хиляди работни места ще се разкрият. Ще направим всичко възможно. Няма официално становище дали България и Турция се състезават, но по медиите се подразбира", обяснява Караниколов. 

"Страните около нас - нашите приятели, са и наши конкуренти. Турция има доста по-голям пазар от България. Не трябва да подценяваме факта, че сме член на ЕС и не можем да дадем различни обещания от обичайните процедури", каза още министърът. 

Попитан дали има срив в инвестициите в страната, Караниколов извади официален документ, който показва дали това е така.

"Това е справка от БНБ, която показва инвестициите. Само през 2014 може да се говори за срив на инвестиции. От юли до юли сме разкрили заводи с над 7000 работни места. Сега сме на 5-то място по икономическо развитие. Безработицата скоро не е била толкова ниска. Основният проблем на България са заплатите и никой не го крие по никакъв начин", допълни министърът на икономика.