Част от хотелите по Южното Черноморие вече посрещнаха първите туристи. Цените това лято са с до 25 процента по-високи спрямо миналия сезон, но въпреки това предварителните резервации са с близо 30% повече, отчитат хотелиерите.

Тарифите в курортите са между 10 и 25% по-високи заради растящите разходи и инфлацията, коментират от Института за анализи и оценки в туризма, предава bTV.

Стоян Иванов е собственик на семейни бунгала на първа линия в Поморие. Подготвя се, за да посрещне първите гости на 12 юни.

„Записванията тази година са малко вяли, хората ги достраша, защото виждате навсякъде какво става с цените, и ние за да оцелеем също трябва - от юни месец ток ще се вдига. За пет дни на едно семейство за нощувки им трябват около 700 лева за тази къща. Сравнение с миналата година, разликата е 200“, коментира Стоян.

Към цената на бунгалата са включени барбекю за свободно ползване, шезлонги, чадъри и няколко детски къта.

Комплекс в Слънчев бряг е един от малкото, който отвори врати още на 1 май. Сега е с 25 % заетост. Тази година бележи и сериозно увеличение на онлайн записванията.

„В сравнение с миналата година средното увеличение е около 15% на цените. То е разпределено неравномерно. По-голям процент ръст има във високия сезон юли и август. Цената също варира в зависимост от сезонността.

В началото може да се закупи пакет от порядъка на 150 лева на ол инклузив, във висок сезон понякога стига и двойно по-висока цена“, коментира хотелиерът Христо Караилиев.

Гостите на хотела в началото на сезона са основно от Великобритания и Полша.

„Очаква се един по-дълъг сезон, тъй като септември месец също е хубав за море и туроператорите успяват да промотират тази част на сезона“, коментира Христина Славова от Бургаската регионална туристическа камара.

Браншът очаква поне 20% повече туристи от миналото лято.