“Спирането на 220 млн. евро означава липса на инфраструктура, липса на пътища и тотална некадърност на правителството, а тази некадърност вече се превръща в наглост”, заяви финансовият консултант Кольо Парамов пред БЛИЦ.

По думите на Парамов тези 220 млн. са възлови за правителството на Сергей Станишев и Европейската комисия за пореден път ни доказва, че не сме си на мястото.

Вероятно ще се наложи да се направи всичко възможно това правителство час по-скоро да се махне и България да започне активно да участва в международния обмен, ползвайки парите на ЕС.

Много сериозно трябва да бъде разгледана ситуацията около Министерството на регионалното развитие и благоустройството, защото то е възловият проблем на парите, които идват от фондовете на ЕС. В продължение на една година ставаме свидетели на тотална апатия и никаква държавност. Това, че в продължение на десет месеца не можаха да регулират противоречията вътре в строителното министерство, също доведе до това, смята Парамов.

Ако МРРБ бъде лишено от правото си да ползва пари, ще загубим и финансирането, което ни е отредено другата година. “Така на практика България ще субсидира за двете години ЕС с 1,1 млрд. евро като бедна държава и няма да получи почти нищо, с изключение на това, че има някои дребни суми от остатъците по сметките”, каза той. Няма такъв прецедент в Европа от създаването на ЕС досега. Много дисциплиниращи дейности трябват на правителството, за да може България да се отпуши от към инфраструктура, допълни Парамов.      

Десислава Вангелова/БЛИЦ