Бургаската строителна компания "Евробилд" ООД, която е свързана с Людмил Стойков - спонсор на президента Георги Първанов и разследван за пране на пари, ще участва в демонтажа на старите съоръжения в АЕЦ "Белене", научи "Дневник". Фирмата има договор с изпълнителя на строителството на втората атомна централа - руската "Атомстройекспорт".
До скоро Стойков беше акционер в "Евробилд", но е продал дела си на Борислав Райчев. Те двамата и другият акционер в "Евробилд" Тенко Янев участват в компанията "Евробетон". Нямаме договор с "Евробилд" за демонтажа, а само с консорциума, в който участват "Енергоремонт холдинг", "Монтажи", "Балканстрой", "Енемона", "Минстрой холдинг", но "Евробилд" е в списъка на 50-те потенциални подизпълнителя, които сме одобрили, каза главният изпълнителен директор на НЕК Любомир Велков. Той обясни, че "Атомстройекспорт" искала референции и била готова да работи с големи и утвърдени български компании. От руското дружество не дадоха информация за отношенията им с "Евробилд". От НЕК допуснаха, че бургаското дружество ще предостави техника на "Минстрой холдинг", с която през ноември 2007 г. са регистрирали консорциума "Евромин билд". Тенко Янев отказа да даде подробности за отношенията с "Минстрой холдинг".
Има консорциум, който е избран от НЕК, но има и друг консорциум, коментира изпълнителният директор на "Минстрой холдинг" Николай Вълканов, който е бивш шеф в "Мултигруп". Питайте за подизпълнителите шефа на координационната група за АЕЦ "Белене", посъветва той. Групата беше назначена от министър Петър Димитров преди две месеца, за да прави тримесечни отчети за строителството на новата ядрена централа и беше оглавена от бившия депутат от БСП Иван Атанасов. /БЛИЦ