БНБ отчете сериозен спад в средствата, които българските емигранти изпращат на близките си в родината. Защо и как се случва това? Човешки истории и пресечните точки на кризата между туристическата перла на Иберийския полуостров и едно малко врачанско село, предава Нова тв.

Тодор от врачанското село Баница през сълзи си спомня как съпругата му работила в Италия, за да изкара пари за семейна кола. Върнала се и се разболяла, защото работила много, смята той.

„Било й е трудно много. Гледала е една възрастна, неподвижна жена. Много се е мъчила. 8 месеца седя там и си дойде”, разказва той.

Мариана пък вече 20 години е в Испания и иска да остане там, макар, че сега е много по-трудно заради кризата, която създаде коронавируса.


Според нея много сънародници си тръгнали още при първата вълна на кризата.

„Знам, че много българи са си тръгнали по простата причина, че наистина предприятията затварят, доста фалират, кризата е жестока”, споделя Мариана.

Според нея броят на завърналите се е доста голям и тези хора не изпращат пари към близки в България, защото вече са при тях т.е. у нас.  Галя от село Баница също потвърждава това.

„Аз наскоро се прибрах от Германия. Хората са спрели работа заради коронавируса. Тежко е положението навсякъде”.

Затова някои сънародници предпочели да приберат целите си семейства при тях и просто вече няма на кого да пращат пари в България. Другата причина е в това, че животът и там е достатъчно труден.

Туризмът, от който Барселона процъфтяваше доскоро съвсем е замрял, улиците са пусти, а това срива и търговията, и услугите, и цялата икономика.