Глобалната рецесия няма да се размине, но сривът няма да е като този през 2008 г., прогнозира пред bTV финансистът Никола Янков. 

Той обясни, че това, обаче, няма връзка с фалите на три американски банки. И по-конкретно - с този на Silicon Valley Bank (SBV).

По думите на Янков, тази банка, не е работила по традиционен начин.

"Депозити, основно на компании в технологичния сектор и на фондове от технологичния сектор. Американското правителство, с цел да се избегне щета, взе политическо решение. Депозити над 250 000 долара не би трябвало да бъдат покрити, казва законът.

Нито един от депозиторите в тази банка, фирмите или хората, обаче, няма да загубят и един цент. Мерките, освен че целяха да защитят технологичния сектор на Щатите, целяха да успокоят и хората. Тази банка нямаше системен или фундаментален проблем, проблемът е от бизнес модела, който следваше", коментира Янков.

По думите на финансиста, банките в България и Европа не са застрашени от този процес.

"В периода 2008-2010 г. в Щатите фалираха близо 500 банки: повечето малки и средни. Фалити на банки се случват сравнително често. Намесата на Федералния резерв беше категорична и незабавна. Банката вече не съществува, но депозитите не са изгубени.

Това, обаче, създава огромен морален риск и насърчава, притъпява разликата между по-нискорискови и по-високорискови банки, насърчава такъв тип поведение в бъдеще", коментира още той.

"Страховете са преекспонирани", успокои от своя страна финансистът Константин Проданов. И обясни, че случаят с фалита на  Silicon Valley Bank е породен от "порочни, недобри практики, нефелни по отношение на депозити и структурата на активите".

"В какво са инвестирани парите, набрани от депозити. Основната част са инвестирани в дългосрочни държавни ценни книжа, малко в  кредити", посочи той. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук