Не се притеснявам за бизнеса си, ако се притеснявах нямаше да стоя в България, щях да съм в някоя далечна държава, по някои плажове. Никъде няма да ходя, няма да бягам от правосъдието. Аз ще се боря и ще доказвам, че ние сме прави. Това заяви за БНР бизнесменът Христо Ковачки, който днес бе обвинен в данъчни престъпления в особено големи размери и бе освободен под рекордната парична гаранция от 300 000 лева.
Той сподели следното за днешното развитие на събитията:
Обадиха се на телефона на моята секретарка и ме помолиха да отида в ГДБОП с адвокат и след два часа бях там.
Това, което ми се случи днес е, че ми беше повдигнато обвинение за данъчни нарушения. Става въпрос за данъчни нарушения на някои фирми, към които аз имам отношения и за такива, към които нямам отношения. Това, което заявихме пред разследващите органи, е, че сме готови да им съдействаме и максимално бързо да се реши въпроса.
Престъпленията са от 2005-2006-2007 г., може и по-рано да има, не съм запознат точно. Предметът на дейност на фирмите - нека да остане тайна.
Явно става дума за тежко престъпление - сложно ми е да говоря като оценка, по простата причина, че не съм запознат с материята.
Преди пет дни казах да заповядат, доколкото разбирам днес те са ни били на гости не по най-вежливия начин.

Мисля, че в цялата работа има и позитиви и те са, че можем да се похвалим пред Брюксел, че имаме човек с определено икономическо влияние, на когото е поискана такава рекордна парична гаранция, коментира Ковачки. Той сподели, че в момента няма исканата сума. “Днес ги нямам, ще ги събера до няколко дни”, каза бизнесменът. Има няколко дни срок за внасяне на сумата. Тепърва ще мислим – имаме срок няколко дни, при всички случаи ще обжалваме гаранцията, заяви Ковачки. Той няма ограничение да напуска страната.

Аз като гражданска позиция няма да отстъпя от подкрепата ми за Движение НАПРЕД. Ние от тук нататък ще доказваме, че тези обвинения са несъстоятелни и ще търсим начин това да стане възможно най-бързо. В момента това, което става, е странно, но колкото по-бързо приключат проверките и се стигне до съд, толкова по-рано ще доказваме, че тези обвинения са несъстоятелни.

Искам да кажа нещо много искрено. Аз предпочитам да съм в български арест, но да съм в България, отколкото в каквото и да било друго място и да стоя настрани. Това мен не ме плаши – арест, такива работи. Аз вярвам в това, което се случва в тая държава, искам да има позитивизъм. Това, което ние говорим в Движение НАПРЕД, е да се промени нещо. В края на краищата е важно това общество да върви напред.
За мен България като страна е по-важна от всичко. Това, което искаме ние, е България да стане просперираща държава. Тогава съм убеден, че хората, които живеят в тази държава ще живеят по-добре, ще бъдат по-богати. Това, че аз показвам една сериозна гражданска позиция – причината е, че искам да направим нещо хубаво за хората. Човек, който се занимава с бизнес, може да помогне само на хората, които работят в неговите предприятия, ние искаме да помогнем на хората в цялата държава. Това, което се случва на мен сега смятам, че е прекалено малко на всичко това, което става. Оптимист съм. Не смятам, че трябва да се отказвам от моята гражданска позиция. Ще подкрепям Движение НАПРЕД. По никакъв начин не ме притеснява, че са ми повдигнати днес обвинения, аз ще се боря и ще доказвам, че ние сме прави.

На мен не ми се иска ставащото да има политически привкус, а ми се иска да бъде основано на правата на гражданите, на съдебната система, на законите. Вярвам в българското правосъдие и смятам, че ако има допуснати към мен някакви недоразумения и грешки, те ще бъдат коригирани.
Странно ми е да мисля, че има някакви политически натиски, но дори и да има това показва, че моята персона не е свързана по никакъв начин с управляващите, заяви още Ковачки. /БЛИЦ