Кредиторите трябва да вземат решение за бъдещето на "Кремиковци". Те или трябва да приемат оздравителен план или да вземат решение за ликвидация. Това заяви бившият собственик на комбината Валентин Захариев по бТВ.

Той предлага да се създаде фирма с участието на всички кредитори, която обаче да има възможност да оперира минимум пет години в "Кремиковци", за да бъде изведен от кризата. Като причини за днешната ситуация и оттеглянето на сегашния собственик Живаго, Захариев посочи рязкото спадане на продажната цена и покачването на долара. Бившият собственик обясни, че цялата икономика на входа  на "Кремиковци" е организирана спрямо долара, а на изхода в евро. Третата причина е покачването на цените на природния газ.

Захариев посочи, че е откупил въглища, които ще стигнат за работата на комбината  до утре сутринта. Той изрази готовност и за по-голяма спешна доставка.

Работниците от “Кремиковци” излизат на протест в сряда пред министерството на икономиката, съобщиха от двата синдиката КНСБ и “Подкрепа”. Според тях, ако ситуацията в комбината остане същата, до една седмица ще бъдат спрени доменните пещи. Целенасочено се говори за спирането на “Кремиковци”, твърдят синдикатите. /БЛИЦ