Някога идиличното градче с къщи с червени покриви Банско днес е изпълнено с празни апартаменти, незавършени хотели и бездействащи кранове, които загрозяват спиращата дъха гледка към Пирин, пише Ройтерс.

Най-големият български зимен курорт процъфтяваше през последното десетилетие заради бума на пазара на имоти, най-вече заради британски и ирландски инвеститори, но този разцвет приключи с глобалната икономическа криза, която сложи край на кредитирането и срина стойността на някога печелившите сделки.

Сега чужденците, които вече не разчитат на покачващите се цени и евтините ипотеки в собствените си страни, се оказват в сценарий, който се разиграва в другите части от бившата комунистическа Европа, където голямата зависимост от външни капитали и дефицитът по текущата сметка са повишили рисковете от криза. Брокерските агенции твърдят, че поне една трета от 2200 ваканционни апартамента в Банско, собственост на чужденци, са отново на пазара, в някои случаи на половин цена. Много от тях са закупени по интернет, без дори новите собственици да са отишли на място.

„Много купувачи, които живеят във Великобритания и са купили в България, сега се опитват да препродадат“, казва Кристоф Гейтър от базираната в Лондон New Estate Consultancy, специализирана в българския пазар.
Самите българи, най-бедните в ЕС на глава от населението, също се борят с много трудности. Според публикации в медиите някои собственици на хотели по Черноморието са обявили за продан потъналите си в дългове бизнеси за едно евро – мрачна новина за туризма, който е най-големият сектор за чуждестранни инвестиции в България, посочва Ройтерс. 
Те не са единствените. На север балтийските републики Латвия, Литва и Естония също станаха свидетели на голям срив на пазара на имоти, стимулиран от чуждестранни купувачи. Имотите там са се понижили с 30 до 40%.

Сривът на пазара на имоти е началото на това, което икономистите смятат, че може да бъде дълга и дълбока рецесия в региона, която може да доведе до вълна от банкови и валутни кризи.

Международният валутен фонд и ЕС вече отпуснаха спасителна помощ на Унгария от 25 млрд. долара, а чуждестранните инвеститори изоставиха форинта поради опасения за неговата голяма зависимост от чуждестранно финансиране. Сега икономистите смятат, че България, Румъния, Литва, Латвия и Естония също може да имат нужда от помощ.

Горчива цена

Според анализаторите България ще плати за това, че не е използвала кредитния бум, за да подобри производството  в страната и да насърчи износа си. Подобно на други места в Европа строителните предприемачи използваха кредити за строежа на молове, а не фабрики, а потребителите купуваха луксозни коли и модерни телевизори с плосък екран.

С изчерпването на кредитния ресурс и някои западни банки, които вероятно ще ограничат финансирането за своите подразделения в България, ръстът на икономиката в страната ще спадне под 3% през следващата година от 7% в момента, смятат анализатори.
Това не може да бъде илюстрирано по-добре от никъде другаде от Банско.

Градът има само две големи производствени предприятия, които осигуряват около 500 работни места. Повечето от неговите 14 000 жители през последното десетилетие разчитаха на бума на пазара на имоти, търговията и туризма.

„Бумът на пазара на имоти беше просто подарък. Това не е реална икономика. Нужно е да се работи и произвежда“, казва Николай Проев, собственик на малка фирма за производство на мебели в Банско. „Тази глобална криза може да изиграе съществена роля за отрезвяване на хората", смята той.

Строителството и пазарът на имоти, които заедно със съпътстващите ги финансови услуги привличат по-голямата част от 6-те млрд. евро чуждестранни инвестиции годишно, бяха първите сектори, които усетиха кризата.

Строителите в Банско и по черноморското крайбрежие вече намаляват своя персонал заради пониженото търсене. В Банско цените на имотите спаднаха с до 40% до 600-900 евро на кв. м.
Базираният в Лондон инвестиционен фонд Black Sea Property Fund замрази жилищен проект в София, а агенциите за недвижими имоти съобщават за голям брой непродадени имоти в столицата „Никой не купува. Всичко е замръзнало“, казва Ася Кавръкова от британската агенция Ski Property в Банско Анализаторите обаче смятат, че най-лошото за пазара на имоти все още не е дошло, като може да се очакват ръст в безработицата и възможни фалити.
„Риск в резултат на това би било, че една вълна от случаи на несъстоятелност в сектора на имотите и свързаните бизнеси ще сложи сериозно ограничение върху портфолиото на банките – малко от това се е случило досега, но рискът все още съществува“, казва Габор Амбрус от компанията за пазарни анализи 4Cast. /БЛИЦ