Столична община предлага да се увеличи данъка на автомобилите с най-ниски стандарти и тези с най-висока мощност.

Освен това ще бъдат предвидени повече пари за ремонт на улици и тротоари в кварталите. Това стана ясно на пресконференция на кмета Йорданка Фандъкова и нейния заместник Дончо Барбалов.

Изменението на данъците е част от мерките за подобряване на качество на атмосферния въздух и подобряване състоянието на улиците и тротоарите в кварталите, обясни Фандъкова.

"Очакваме от промяната в данъка за колите да съберем около 18 милиона лева през 2020 година, които ще предложа да бъдат насочени към подобряване на градския транспорт и възстановяване на паркове и градини в кварталите".

Това каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова на представяне на предложения за промени в Наредбата за определяне на размера на местните данъци на Столичен общински съвет.

"3а колите с най-малка мощност увеличението е с до 3 до 10 лева. Като то е за колите с по-ниските екостандарти. За колите до 100 конски сили, които са най-масовите в нашия град, увеличението е между седем и четиридесет лева. Като 40 е за колите с екостандарти 0,1 и 2. Тези със стандарти 3 и 4 увеличението е със 17 лева“, допълни тя. Фандъкова уточни, че предлаганото увеличение не е чувствително.

"По отношение на градския транспорт в икономическата рамка, която се подготвя и ще бъде предложена за обсъждане в столичния общински съвет заедно с бюджета, ще поискам да бъдат заложени и новите линии на довеждащия транспорт в кварталите "Овча купел“, "Горна баня“, "Люлин" във връзка с пускането следващата година участъка на третата линия на метрото“, допълни кметът на София.

За автомобилите стандарт "Евро 5" и "Евро 6" данъкът ще се запази както през тази година.

Според разчетите на общината от събраните пари 18 млн. лева ще бъдат насочени за модернизация на градския транспорт, ремонт и облагородяване на паркове и градини.

Други 20 млн. лв. за ремонти в кварталите трябва да дойдат от скок на данъка за възмездно придобиване на имущество. Според нея е справедливо тези средства да бъдат насочени към подобряване на инфраструктурата в кварталите.

Предложението на общината е данъкът от 2,5 процента, както е в момента да бъде повишен на 3 процента.

Кметът съобщи, че в София годишно се правят около 115 000 сделки с имоти и автомобили като над половината от тях са с декларирана стойност под 2 000 лв., което означава 50 лв. данък.

Фандъкова ще предложи половината от събраните средства да бъдат предоставени директно на районните кметове за изпълнение на техните програми за ремонт на улици и тротоари. Останалата половина от средствата ще бъдат в програмата на общината за тези ремонти.

Данък сграда и такса за битови отпадъци няма да се увеличават, обеща кметът. Същото се отнася и за цената на билетите в градския транспорт.