С изключение на кренвиршите, които са поскъпнали със 7,5% на сто, цените на всички останали основни храни през февруари са по-ниски спрямо същия месец на миналата година. Поевтиняване на годишна база в диапазона 15-19 на сто има при фасула, ориза и пилето, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища за цените на едро. С около 6-11% по-ниски са цените на захарта, млечните продукти, рибата и шпековия салам.
С 2-4 процента са паднали цените на лещата, брашното, олиото, малотрайните колбаси и каймата. През февруари 2010 г. цените на голяма част от основните храни са по-ниски от същия месец на 2008 г. и 2009 г., но не падат до нивото от 2006 г. Основната причина за това е резкият и траен ценови скок през лятото на 2007 г.<br /> <br /> При плодовете и зеленчуците за последната година има повишаване на цените. Най-голямо поскъпване за година има при чесъна (56,5%), зелето (46,2%) и оранжерийните домати (31,3%). С 10 на сто по-скъпи през тази зима са лимоните. В сравнение с февруари 2009 г. през тази година има спад на цената на ябълките (18,5%), портокалите (11,1%) и бананите (8,5%).<br /> <br /> Цените на зеленчуците през февруари са по-високи от тези през януари, обявиха от ДКСБТ.<br /> <br /> Най-много са поскъпнали оранжерийните домати (23,5 на сто) и краставиците (20,6 на сто). Цената на зелето е с 21,3% по-висока спрямо януари, а в диапазона 2-4 на сто е поскъпването на картофите и чесъна. От плодовете през месеца най-много са поскъпнали мандарините (16,1 на сто), а цената на лимоните се е вдигнала с 3,2 на сто. През февруари цената на портокалите е паднала с 5%, а на бананите с около 1 процент.<br />