Петролът поскъпва, след като САЩ започнаха да търсят суров петрол, за да попълнят стратегическите си резерви, но се засилват и опасенията за икономическото възстановяване на Китай, съобщава Investor.bg.

Цената на сорта West Texas Intermediate се доближава бавно до 72 долара за барел, след като в понеделник затвори с лек ръст от 1,5%. WTI поскъпва с 0,38% до 71,33 долара за барел, а сортът Брент е нагоре с 0,39% до 75,49 долара*. 

САЩ са поискали оферти за до 3 млн. барела суров петрол за стратегическия си петролен резерв, като доставките са планирани за август, а спечелилите ще бъдат обявени през юни, съобщиха от Министерството на енергетиката. 

Потребителските разходи и промишлената активност в Китай са нараснали с по-бавни темпове от очакваното през април, което увеличава признаците, че възстановяването след политиката за нулев Covid губи инерция. Преработката на суров петрол обаче се задържа близо до рекордните стойности.

Покупката за петролния резерв, макар и сравнително малка, показва, че САЩ изглеждат сериозни в намерението си да попълнят резерва след съмненията през последните месеци, казва Уорън Патерсън, ръководител на отдела за стратегии за суровини в ING Groep NV. Индустриалното производство в Китай обаче се развива разочароващо, но данните за петрола са „доста конструктивни".

От началото на годината петролът е поевтинял с 11%, тъй като неубедителното възстановяване на Китай и потенциалната рецесия в САЩ натежават върху перспективите за търсенето.

Продължаващите разговори за лимита на дълга на САЩ също изнервят пазарите, а министърът на финансите Джанет Йелън заяви, че страната вече плаща цена за това, че все още не е увеличила тавана.

Възобновяването на горските пожари в Албърта накара сондажните компании да преустановят част от добива, тъй като властите предупредиха за предстоящо влошаване на условията. През 2016 г. пламъците обхванаха канадската провинция и спряха производството на над 1 млн. барела.

По-късно във вторник Международната агенция по енергетика ще публикува месечния си доклад, който ще даде на пазара актуална информация за перспективите за търсенето и предлагането. Очакват се и браншовите данни за запасите в САЩ.

Миналата седмица фючърсите върху сорта Брент и WTI поевтиняха за четвърта поредна седмица заради опасенията от рецесия в САЩ и рисковете от исторически фалит по държавния дълг в началото на юни. За последен път бенчмарковете отбелязаха подобна серия от седмични понижения през септември 2022 г.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук