Лоша новина за джоба на българина преди празниците
Индексът достига 2,252 пункта при 2,242 пункта миналата седмица
С 0,45 % се повишава през седмицата индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отчита движението на цените на хранителните стоки на едро в страната.
Индексът достига 2,252 пункта при 2,242 пункта миналата седмица. Данните са от седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
Оранжерийните краставици поевтиняват с 3% до 3,54 лева за килограм, а оранжерийните домати с 2,6 % до 3 лв./кг. Картофите поскъпват с 4,8 % до 1,30 лева за килограм.
С 5,7% се повишава цената на морковите до 1,12 лева за килограм, а зрелият лук кромид (внос) остава на цена от 1,35 лева за килограм. Зелето се продава на едро по 0,90 лева за килограм. Цената на червените чушки се понижава с 2,1% до 2,33 лева за килограм.
Ябълките (внос) поскъпват с 0,6% до 1,80 лева за килограм, лимоните - с 0,9% до 2,19 лв./кг, а бананите - с 0,7% до 2,83 лева за килограм. Мандарините поевтиняват с 2,4% до 2,39 лева за килограм, а портокалите - с 4% до 2,17 лв./кг.
Цената на кравето сирене е 11,38 лева за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" поевтинява с 1,9% до 16,96 лева за килограм. Киселото мляко (3 и над 3 процента масленост) поевтинява с 4,2% до 1,15 лв. за 400 гр., а прясното мляко (3 процента масленост) поскъпва с 0,4% до 2,28 лева за литър.
Пилешкото месо поскъпва с 1,8% и се предлага по 6,61 лв. за килограм, а яйцата (размер М) се предлагат на едро по 0,39 лева за брой.
Цената на ориза намалява с 0,6% до 3,19 лв. за килограм, на лещата - с 0,5% до 4,18 лева за килограм, а зрелият фасул - с 0,2% до 4,05 лева за килограм.
Захарта поевтинява с 1,7% и се продава за 2,28 лева за килограм, олиото - с 2,5% до 2,75 лв. за литър. Брашното тип 500 поскъпва с 2,4 % до 1,29 лева за килограм. Цената на кравето масло (пакетче от 125 грама) намалява с 1,8 %, като в края на седмицата до се продава на едро по 2,72 лв. за опаковка.
Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук
Последвайте ни
1 Коментара: