Акциите на регионалната американска банка, намираща се в Калифорния PacWest се сринаха вчера на Уолстрийт, след като тя обяви, че 20% от депозитите ѝ са се "стопили" и е изключила възможността за увеличаване на капитала в краткосрочен план, съобщи АФП.

Към 19,40 часа вчера българско време, акциите на банката се търгуваха с 11,38% понижение на Нюйоркската фондова борса.

Холдингът, който контролира Pacific Western Bank, обяви късно вчера днес в изявление, че банката е отчела спад на депозитната си база от 20% от края на миналата година. Това свиване се дължи в голяма степен на тегления от банката на депозити на инвестиционни компании, чиито депозити са намалели като цяло с 43%.

PacWest съобщи също, че е получила "инжекция" от 1,4 милиарда долара ликвидни средства от компанията ATLAS SP Partners.

Тази компания е създадена през февруари от гиганта в капиталовите инвестиции Apollo global Management, поемайки част от дейностите по секюритизация на Credit Suisse, с които банката се е разделила през ноември.

Към края на 2022 г., PacWest е била 53-та най-голяма банка в САЩ по размер на активите, оценявани на 41 милиарда долара. Банката е базирана в Лос Анджелис и "присъства" основно в Калифорния, но и в Северна Каролина и Колорадо.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук