Средните цени на бензина А95 и дизела са се покачили за година с над 22 процента. Това е видно от данните на информационната платформа Fuelo към 2 юни 2021-а.

Според актуалните данни днес бензин А95 се продава в търговската мрежа средно за 2,11 лева за литър, преди точно година цената му е била 1,68 лева. В процентно изражение скокът на цената на бензина А95 е с 25,6 на сто.

При дизела промените са сходни. През юни 2020-а средната цена му е била 1,72 лева за литър. Днес вече зареждаме дизел с над 22% по-скъпо - средно за 2,10 лева.

Цената на газа търпи най-сериозен ръст - от 0,77 лева за литър в началото на юни 2020-а  до 1,03 лева година по-късно или с 33,7 процента. 

Пред БТВ председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев обясни, че движението на цените у нас следва тенденциите на световните пазари - цената на сорта Брент на световните пазари вече достига 70 долара за барел. Това е най-високото ниво за последните две години, посочи той.

Терзиев обясни, че влияние оказва и възстановяването на свитото потребление по време на кризата. Той изказа очаквания, че цените в момента могат да се задържат за целия летен сезон и припомни, че цената на горивата преди облагане на данъци и акцизи е най-ниската на Балканския полуостров, с изключение на Турция.