В София най-търсени са тристайните тухлени апартаменти с гараж или паркомясто за около 130 хил. евро. При двустайните апартаменти най-търсени са тези до 90 хил. евро, пише в анализ на компания за имоти, информира "Труд".

През последните шест месеца на миналата година превес при търсенето са имали двустайните, докато през тази година се повишават запитванията за тристайни жилища. Наред с това и предлаганите на пазара нови тристайни апартаменти са повече от двустайните.

Мъж изкопа яма в двора си и направи нещо удивително
 
Завишен интерес има към имоти и парцели в околностите на София. След въвеждане на извънредното положение се констатира ръст на търсенето на къщи с дворове, тъй като все повече хора работят от вкъщи. Наред с по-голямото търсене и предлагането на къщи леко нараства. За започнатите строителни проекти няма забавяне в сроковете за изпълнение.

През последните месеци луксозните имоти запазват цените си, като търсенето за тях също е повишено. Най-предпочитаните квартали са Центърът, “Манастирски ливади-Запад”, “Бояна”, “Драгалевци”, “Гео Милев” и “Дианабад”.

През последните 7-8 години има тенденция българи, живеещи в чужбина, да купуват имоти у нас. Най-често те купуват двустайни и тристайни апартаменти от масовия сегмент на пазара. Според експерти инвестициите в имоти съставляват голям дял от средствата, които се връщат в България от наши сънародници в чужбина.

Наемите в София варират в диапазона от 250 евро до 400 евро за двустайни и от 400 евро до 550 евро за тристайни апартаменти.

Как да обединим стилно кухнята с дневната
 
Интересът към завършени и обзаведени жилища в София се повишава, а цените остават без промяна, показват данни на компания на пазара на имоти.

Промяна обаче има в профила на купувачите. Ако в началото на годината това са били хора, купуващи заради добрите условия на банките и ниските лихви, сега главните действащи лица са хора, които купуват имоти за собствени нужди, както и такива с налични средства, които не ползват банков кредит, а искат да инвестират парите си и да защитят спестяванията си, посочват от компанията.

В частите на столицата, в които преобладава ново строителство, като “Манастирски ливади”, много сделки се сключват на етап “в строеж” заради по-добрите условия и по-изгодните цени. Пазарът вече се възстанови след временния спад при въвеждане на извънредното положение.

По отношение на банковото кредитиране няма съществена промяна, а лихвите по кредитите остават на нивата от преди кризата.

Банките продължават да отпускат ипотечни кредити, но със завишени критерии - проучват внимателно доходите на кандидатите. Наблюдава се и ограничаване на процента на ипотечните кредити до около 80% от стойността на имота и се избягват сделки със 100% финансиране от банката.

Купувачите в Пловдив бързат със сделките

В Пловдив търсенето на жилища сериозно нарасна през последните месеци. Купувачите търсят основно ново строителство, а до сключването на сделка се стига бързо.

Ако през миналата година за оглед и покупка на имот са били необходими между един и два месеца, сега покупко-продажби се осъществяват в рамките на два-три дни, пише в анализ на компания за недвижими имоти.

Приказен ремонт превърна жилище от 29 кв. в палат
 
Имотите в строеж в Пловдив се изчерпват още преди Акт 14 независимо от локацията.
С предимство се продават двустайни и тристайни имоти с по-ниска цена. Двустайните жилища се купуват основно за инвестиция или за съхранение на парите, а тристайните и четиристайните - за живеене.

Офертните цени в Пловдив остават непроменени. Най-желаните райони остават Център, където цените варират от 850 евро до 1600 евро на кв. м, Западен и Смирненски - с 750-1050 евро/кв. м. В останалите райони на града цените варират между 600 евро и 800 евро на кв. м, като в крайните квартали са от 480 евро/кв. м.

Наемите в Пловдив са на нивото от преди кризата.