България е на 28-о място сред 56 страни в света по ръст на цените на жилищата през второто тримесечие, показват данни на консултантска компания.

През предходното тримесечие страната ни заемаше 18-о място в класацията. За шестте месеца от края на миналата година до края на второто тримесечие жилищата в България са поскъпнали с 2,7%, а на тримесечна база е отчетен ръст от 1,2%.

Турция оглавява класацията с ръст на цените на жилищата от 25% на годишна база, но трябва да се отбележи, че инфлацията в страната е около 12%. Европейски страни заемат осем от местата в топ десет на класацията, като балтийските страни и тези от Централна и Източна Европа се представят добре, посочват от консултантската компания.

Люксембург е на второ място с годишен ръст на цените на жилищата от 13,9%, а третото място заема Литва с повишение от 12,4%. Жилищата са поскъпнали с двуцифрен процент и в Естония, Полша, Словакия и Украйна. В топ десет влизат и Чехия, Латвия и Хърватия.

Влиянието на пандемията върху пазара на имоти по света ще зависи много от състоянието на жилищния пазар преди кризата, срока и строгостта на ограниченията заради Covid-19 и от зависимостта на страните от международното търсене на имоти, което намалява заради ограниченията при пътуванията, отбелязват от консултантската компания.

По отношение на класацията за ръст на цените на жилищата в отделните градове, София е на 43-то място сред 150 населени места в света. Турски градове заемат първите три места в класацията - Измир, Анкара и Истанбул, с годишен ръст на цените на жилищата от съответно 28,1%, 26,4% и 20,2%. Поевтиняването на турската лира спрямо останалите валути, както и силното търсене и ограниченото предлагане са причина за значителното поскъпване в тези градове.

Само два европейски града попадат в топ десет на класацията спрямо четири година по-рано. Люксембург се представя най-силно с ръст на цените от 14%, което му отрежда седмо място. Хърватската столица Загреб е на девето място с годишен ръст от 12,6%. В десетката попадат още Манила, Санкт Петербург, Сеул, Отава, и Халифакс. Цените на жилищата са отбелязали двуцифрен ръст и в Киев, Лион, Хобарт, Милано, Атина и Монреал.

Италианските градове регистрират среден ръст на цените от 3% спрямо 0% година по-рано. Милано се представя най-силно с поскъпване в рамките на година с 11%. Финикс е най-добре представящият се американски град, включен в класацията, с ръст на цените от 9%. Средното годишно покачване на цените в американските градове е 3,9%.