Повишаването на цената на водата е незаконно. Предложението се прави на база актуална информация от 2017 г., но не е взета в предвид социалната справедливост и реалната инфлация. Това каза омбудсманът Мая Манолова в предаването „Още от деня“ по БНТ. 

„Инфлацията е 0,7, според справка в НСИ. Водата обаче я отчита двойно и тройно и на тази база повишава цената на водата. Тя е взета некоректно“, подчерта Манолова. 

Тя даде пример с нивото на инфлацията, което в нарушение на наредбата е взето от декември миналата година, вместо само показатели от 2017-а. 

Според нея ВиК дружествата изкуствено са завишили инвестициите си в 5-годишните бизнес планове, като през тях оправдават поскъпването. Омбудсманът настоя да се обясни защо се взима по-високата методика от страна на КЕВР. 

„Има завишени числа за инвестиции и оперативни разходи, а намаляване на загубите на база прогнозни стойности. Тъй като нямам право да атакувам това решение на КЕВР пред съда, ще сe обърна с молба към прокуратурата да протестира цената на водата. Установихме нарушения при формирането на цената на водата в ущърб на гражданите и в полза на монополните ВиК асоциации, зaигравка с числа, манипулативно използване на периода и числата на инфлацията и на другите компоненти“, каза Манолова. 

Според нея решенията от месец септември насам трябва да се ревизират. „Хората са гневни и протестират. За мен е най-важно какво мислят българските граждани“, подчерта омбудсманът.

Манолова благодари на депутатите за подкрепата към работниците, които не са си получили заплатите от фалирали предприятия. Това ще се случва през Фонда за гарантиране на вземанията.