Единната минимална европейска заплата не е възможна, това е популизъм. Това каза водачът на листата на ГЕРБ и СДС за европейските избори Мария Габриел по време на предизборен дебат в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. 

БЛИЦ припомня, че тя води дебат с опонентката си от БСП Елена Йончева, а двете веднага влязоха в спор за премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев.

„Като абсолютна ставка единната минимална европейска заплата не е възможна. Това е популизъм, но трябва да продължим да говорим по този въпрос“, посочи Габриел. 

„Най-потърпевши ще са малките и средните предприятия. Ние сме за работа с цел дефиниране на общ принцип за европейски заплати, ние сме за такъв принцип, но нека да се вземат предвид и реалностите, особено тези в България“, добави тя.

Мария Габриел опонира на Елена Йончева в сравнението между България и Румъния и това, че румънската държава има по-добри показатели за развитие. 

„Аз не бих давала пример Румъния. Там има в момента много заплати. Нека да си даваме България като пример на показатели. Всички критики, които можем да имаме, не сме идеални. Имаме нарастване на средната заплата с 87% най-високия за ЕС, рекордно ниска безработица“, изтъкна Мария Габриел. 

Според нея има още предизвикателства, но ако всички се обединят около тези въпроси, те могат да бъдат решени.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!