Възможното отравяне на Алексей Навални играе в полза на Варшава. Там отдавна изпитват специфично отношение към Москва и всичко руско. Сега Полша има уникален шанс да прецака Русия, пишат медии.

Преди около две години Полша и Дания се съгласиха да построят “Балтийската тръба”. От този момент Варшава не се спира, говорейки за своите предимства и възможности. В същото време тя разкритикува "Северен поток 2".

Осъждането на руския тръбопровод се дължи на проста завист, егоизъм и желание да се потисне конкурент. Не, поляците не се замислят, че европейските държави ще страдат от това. Те систематично създават образ на враг за “Газпром”.

Сега полското правителство стана дори още по-активно. Премиерът Матеуш Моравецки заяви, че опитът за убийство на Навални потвърждава, че Русия е агресивна и че строителството на “Северен поток-2” трябва да бъде спряно.

„Не можете да заплашвате Русия с пръст отдалеч и в същото време заедно с „Газпром“ да участвате в проекта „Северен поток-2 “, написа Моравецки тези дни в статия за вестник “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”.

Но Моравецки премълча много неща. Например, за ползите на Полша. Въпросът е, че ако „Северен поток 2“ не заработи, Германия няма да получи газ.

И това ще даде възможност на Варшава да пусне “Балтийската тръба” след няколко години и да сключи многомилионни и може би многомилиардни договори. Може да доставя суровини за Словакия, Чехия, Украйна и дори Германия.

Сега очите на Варшава светнаха. Там разбират, че могат с един куршум да застрелят два заека - да попречат на Германия да се превърне горивен център в Европа и да прецакат „Газпром“ (тоест, да се издигнат в очите на САЩ).