Германската фармацевтична и химическа компания "Байер" се сля с американската агрохимическа корпорация "Монсанто", създавайки агрохимически гигант с високи амбиции да изхранва света, но хокан от природозащитници. Това информират световните агенции.

Сливането е за 63 милиарда долара.

"Ние ще бъдем в по-добра позиция да помагаме на фермерите по света да отглеждат по-здравословна и достъпна храна по устойчив начин", обяви в съобщение генералният директор на "Байер" Вернер Бауман.

Германската компания ще плати на акционерите на "Монсанто" по 128 долара на акция.

Но обединените операции нямат да започнат, докато "Байер" не отстъпи налични дейности със семена и пестициди на конкурентната компания BASF. Отстъпките са договорени при дълги преговори между властите във Вашингтон и Брюксел.

Предвижданията са, че на планетата към 2050 г. ще живеят около 10 милиарда души, което означава, че ще е необходима повече храна на същата обработваема земя. Компаниите вярват, че изхранването на населението най-добре може да се осъществи с технологии, отхвърляни от зелени организации и политици заради генномодифицираните храни, химикалите и пестицидите.

Докато Бауман обеща бракът между двете компании да "създаде значителна стойност" за акционерите, той добави, че "целите ни за устойчивост са толкова важни за нас, колкото и финансовите ни цели".

Германският бизнес всекидневник "Ханделсблат" попита "дали "Байер" е достатъчно силен да направи разделението".

"От една страна е бизнес необходимостта да се направят колкото е възможно повече пари със защита на растения и семена с химикали, както инвеститорите настояват. От друга страна "Байер" трябва да спечели доверието на обществото, че е скептичен за индустриалното земеделие", отбелязва вестникът.

Сделката между двете компании създава глобален гигант със 115 000 служители и годишни приходи от 45 милиарда евро (53 милиарда долара).

Властите принудиха "Байер" да продава семена и агрохимически бизнес с приходи от 2,2 милиарда евро на година на конкурента BASF преди да позволят сливането.

Продукти на "Монсанто" като Roundup, които са с глифозат и семена като Dekalb и De Ruiter ще останат без промяна след сливането.